U trendu

EU pokrenula „disciplinovanje“ Italije zbog budžeta

BRISEL/RIM – Evropska komisija je danas preduzela prvi korak u „disciplinovanju“ Italije zbog njenog nacrta budžeta za 2019. godinu, dok Rim poručuje da nema nameru da promeni svoje planove, čime je, kako ocenjuje Rojters, utro put konfrontaciji koja može trajati mesecima i na kraju dovesti do kazne.

Komisija je saopštila da je ekspanzivni budžet Italije, kojim se deficit za 2019. godinu povećava na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda sa ovogidišnjeg nivoa od 1,8 odsto, „posebno ozbiljan slučaj nepoštivanja“ njenih preporuka.

Evropska komisija je stoga pokrenula proceduru „prekomernog deficita“ prema Italiji, zasnivajući svoju odluku na činjenici da se veliki javni dug Italije neće smanjiti kako to zahtevaju propisi EU.

Italijanski dug, koji iznosi više od 130 procenata BDP-a, drugi je po veličini u evrozoni iza grčkog.

Postupak „prekomernog deficita“ može rezultirati novčanim kaznama protiv Italije, iako one do sada nikad nisu bile naplaćene u bilo kojoj zemlji evrozone.

„Uticaj ovog budžeta na rast će verovatno biti negativan po našem mišljenju. On ne sadrži bitne mere za jačanje potencijalnog rasta, već naprotiv“, rekao je potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

„Na osnovu onoga što je italijanska vlada stavila na sto, vidimo rizik da od toga da zemlja mesečareći sklizne u nestabilnost“, dodao je on, navodi Rojers.

Komisija, u čijoj je nadležnosti kontrola da li su nacrti budžeta zemalja članica u skladu sa ograničenjima EU u pogledu deficita i duga pre nego što se upute u nacionalne parlamente na glasanje, odbacuje argument Rima da proširenje budžeta može da podstakne ekonomski rast i prihode, i da smanji udeo jadnog duga u BDP-u.

Stav EK su podržale vlada zemalja evrozone, koje su zabrinute da bi planovi Rima o zaduživanju i potrošnji mogli da pokrenu novu dužničku krizu koja bi naštetila svima.

U Rimu, vlada desničarske Lige i pokret „5 zvezdica“ ostaje pri svom prkosnom stavu, dodaje britanska agencija.

„Verujemo u brojke predviđene u našem budžetu. O njima ćemo razgovarati nakon godinu dana“, izjavio je zamenik premijera i lider Lige Mateo Salvini novinarima.

„Novčano kažnjavanje Italije bilo bi nepošteno“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.