EU povećala prognozu rasta u evrozoni za 2018. i 2019.

Evropska komisija podigla je danas predvidjanja rasta u evrozoni, na 2,3 odsto za ovu godinu, i na 2.0 odsto za iduću godinu.

Evropska komisija je 9. novembra saopštila da očekuje rast od 2,1 odsto za 2018. i 1,9 odsto za 2019. godinu.

„Evropska ekonomija je prevazišla očekivanja rasta i očekuje se da će rast ostati postojan iduće godine“, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, navodi se u saopštenju EU.

Dombrovskis je rekao da to treba da se iskoristi da se osigura da dobrobiti rasta osete svi Evropljani, i da ojačaju privrede i produbi Ekonomska i monetarna unija.

Ekonomije zemalja evrozone i cele Evropske unije su prema procenama porasle za 2,4 odsto 2017. godine što je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina.

Prognoze za rast privrede u celom EU su takodje povećane za 2018. i 2019. godinu u odnosu na novembar, sa 2,1 odsto na 2,3 odsto za 2018. i sa 1,9 odsto  na 2.0 procenta za 2019. godinu.

To je rezultat istovremeno jačeg cikličnog zamaha u Evropi, gde se konstantno popravlja tržište rada i gde je ekonomsko raspoloženje posebno visoko, i jačeg od očekivanog oporavka svetske ekonomske aktivnosti i trgovine, navodi se u saopštenju EU.

„Evropska privreda beleži solidno zdravlje početkom 2018. godine. Evrozona se vratila stopama rasta koje nije imala od finansijske krize“, rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Moskovisi je rekao da taj robustan rast predstavlja dobar trenutak za reforme i da neće trajati večno.

„Sada treba donositi ambiciozne odluke koje se nameću za jačanje Ekonomske i monetarne unije“, rekao je Moskovisi.

Očekuje se da će rast inflacije nastaviti da bude skroman. Inflacija u evrozoni je dostigla 1,5 odsto 2017. godine, i predvidjeno je da će ostati na 1,5 odsto 2018. i da poraste na 1,6 odsto 2019. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike