U trendu

EU: Rekordan nivo trgovinskih ograničenja u svetu

BRISEL – Protekcionizam širom sveta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera koje su, uvođenjem uzajamnih tarfia, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije.

U izveštaju Komisije o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice EU uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mera u 59 različitih zemalja, prenosi agencija Rojters.

Kina i Rusija su, kako se ocenjuje u izveštaju Komisije, imale „najproblematičnije“ trgovinske mere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere, respektivno.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine „podignut“ u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slede Sjedinjene Države i Indija sa po četiri barijere.

„Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće“, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare.

„To je, nažalost, globalni trend, i posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome“, dodala je ona.

SAD su, na primer, uvele 25-procentnu carinu na uvoz čelika i 10-procentnu tarifu na aluminijum pre godinu dana, dok je Kina ograničila trgovinu pravilima o sajber bezbednosti i kontroli hrane, navodi se u izveštaju EU.

Indija je, na primer, uvela obavezan veterinarski sertifikat za uvozne proizvode od kože, dok je Alžir uveo zabranu na uvoz blizu 900 proizvoda, istakla je Malmstremova.

Sve u svemu, nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde evra vredan izvoz EU.

U izveštaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne Komisije 2014. godine ukinuto 123 inostranih mera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi evra u 2018. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.