U trendu

EU: Tramp ne može da izuzme neku članicu EU od planirane uvozne takse na metal

Američki predsednik Donald Tramp ne može da od uvozne takse koju planira da uvede na aluminijum i čelik, izuzme jednu članicu Evropske unije, a da pritom automatski ne izuzme i sve ostale članice EU, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen.

„Ako (Amerikanci) pokušaju da izuzmu jednu članicu EU, to će značiti da je cela EU izuzeta od te mere“, jer je trgovinska politika zajednička politika u celoj Uniji, rekao je Katainen.

Dodao je da je dobio informacije da bi Velika Britanija ili neke druge zemlje EU mogle da budu oslobodjenje najavljene američke takse.

Američke vlasti su nedavno saopštile da bi mogle da uvodu takse od 25 odsto za čelik i deset odsto za aluminijum, te je EU odgovorila da priprema protivmere, pominjući motocikle Harli-Dejvidson, burbon i farmerke Livajs (Levi’s).

Tramp je posle toga rekao da bi mogao da uvede takse i na uvoz automobila iz Evrope ukoliko EU odgovori protivmerama.

„S nervozom čekamo konačnu odluku“, rekao je Katainen, dodavši da je EU „proteklih nekoliko nedelja i dana u intenzivnom kontaktu sa američkim vlastima, da bi ih izazove velik štetu za svoju i svetsku privredu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.