U trendu

EU uvodi dodatne carine na uvoz aluminijumske folije iz Kine

BRISEL – Evropska unija će uvesti dodatne carine na uvoz aluminijumske folije iz Kine, pošto je Evropska komisija utvrdila da su tamošnji proizvođači koristili obimne, nefer državne subvencije, objavljeno je danas u službenom listu EU.

Tarife za specifičnu tanku vrstu aluminijumske konvertorske folije, koje će stupiti na snagu sutra, kreću se od 8,6 do 18,2 posto, i primenjivaće se povrh postojećih antidamping carina čiji je raspon od 6,0 do 28,5 procenata, prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja je sprovela istragu nakon žalbe proizvođača iz EU, saopštila je da je Kina proizvodnju aluminijumske folije definisala kao ključnu industriju i intervenisala kako bi u slobodnoj tržišnoj utakmici taj njen sektor bio konkurentniji.

Držžvne subvencije su realizovane u formi finansiranja po preferencijalnim uslovima, osiguranja izvoznih kredita, grantova, oslobađanja od poreza i obezbeđivanja prava korišćenja državnog zemljišta i električne energije po cenama nižim od tržišnih.

Istraga je pokazala da je udeo Kine na tržištu aluminijumskih folija u EU porastao na 24 procenta u 2019. sa 18 posto 2017. godine, pri čemu su prosečne cene obarane. Uvoz tog proizvoda iz drugih zemalja bio je ograničen.

Žalbu na uvoz kineske aluminijumske folije Komisiji je uputilo šest proizvođača iz EU, među kojima su i italijanski „Karsano Antonio“, Eurofoil Luksemburg i nemački Hidro Aluminijum Rould Prodakts, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar