U trendu

EU uvodi tarife na 20 mlrd dolara vredne proizvode iz SAD?

BRISEL – Evropska komisija objavila je danas listu američkih proizvoda u vrednosti od 20 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti tarife u sklopu spora oko američkog subvencionisanja Boinga.

Na listi Komisije, koja sadrži 11 stranica, nalaze se proizvodi poput ribe, duvana, kofera, aviona, helikoptera, traktora i konzola za video igrice, prenosi agencija Rojters.

SAD i Evropska unija se gotovo 15 godina spore u Svetskoj trgovinskoj organizaciji oko subvencije datih američkom proizvođaču aviona Boingu i njegovom evropskom rivalu Erbasu.

Nakon delimične pobede za obe strane, sada i SAD i EU traže od STO da odredi nivo kontramera koje mogu međusobno primeniti.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je prošle nedelje predložila listu evropskih proizvoda koji bi se mogle naći na udaru tarifa zbog evropskih subvencija Erbasu procenjenih na 11 milijardi dolara.

Na toj listi je širok spektar proizvoda, od aviona do mlečnih proizvoda i vina.

Zvanični Brisel je, međutim, odgovorio sopstvenom listom na kojoj je američki uvoz vredan 20 milijardi dolara, uključujući poljoprivredne proizvode od susenog voća do kečapa, aviona, ribe, duvana, torbi, kofera, traktora, helikoptera i konzola za video igre.

Objavljena lista EU će do 31. maja biti podložna javnim konsultacijama, a potom može biti revidirana, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar