U trendu

Evrogrupa odobrila Grčkoj tranšu od 10,3 mlrd evra

Ministri finasija evrozone postigli su noćas saglasnost, nakon maratonskih razgovora, o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, odobrivši isplatu nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra (12 milijardi dolara), saopštili su noćas izvori u Evropskoj uniji, prenosi agencija AFP.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je da je „postignut dogovor“ na sastanku u Briselu, ali nije otkrio detalje i bliže pojedinosti o tome da li dogovor uključuje i smanjenje duga Atini na kom insistira Međunarodni monetarni fond (MMF).

Međutim, predsednik evrogrupe i ministar finansija Holandije Jerun Dajselblum obavestio je jutros novinare da je na sastanku dogovoreno i fazno olakšavanje duga za Grčku, što je bio i ključni zahtev MMF-a da bi ta institucija ostala u finansiranju spasilačkog paketa za Atinu.

„Evrogrupa se dogovorila o paketu mera vezanih za olakšavanje duga koji će se sprovoditi fazno“, rekao je Dajselblum novinarima.

MMF potvrdio učešće u spasilačkom paketu za Grčku

Međunarodni monetrarni fond (MMF) saopštio je danas da će nastaviti učešće u masivnom spasilačkom paketu pomoći za Grčku pošto je dobio uveravanja od vlada zemalja evrozone da će pristupiti olakšavanju dužničkog tereta Atini, izjavio je visoki zvaničnik Fonda sa sedištem u Vašingtonu. „MMF će učestvovati u programu … pod uslovom da mere (evrogrupe) učine grčki dug održivim“, rekao je Pol Tomsen, direktor MMF-a za Evropu, posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, prenela je agencija AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.