najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropa se nije plašila srpske čeličane ali se plaši kineske

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije s kineskom kompanijom Hestil, budućim vlasnikom Železare Smederevo, morati da se bori da Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Hestil je najavio da će proizvodnju u Železari povećati na 2,1 milion tona godišnje, a za Srbiju bi, kako je Vučić rekao u intervjuu za beogradski nedeljenik NIN, bilo “fenomenalno da novi vlasnici Železare prošire kapacitet na 3,5 miliona tona”.

“Drugima je to problem, jer strahuju da će Smederevo s novim vlasnicima i cenom i kvalitetom pobediti Košice i mnoge druge čeličane iz EU. Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se i te kako plaši kineske”, istakao je Vučić.

On je rekao da je sadašnja uprava Železare, holandska kompanija HPK inženjering, za tu fabriku uradila koliko je to bilo moguće, smanjila je cenu sirovina i troškove proizvodnje, našla nove kupce, ali nije mogla da utiče na pad cena čelika.
   
Vučić je kazao da se još ne zna tačno koliki su gubici Železare, ali da bi on bio veći da upravu nije preuzeo HPK inženjering koji po ugovoru ima pravo na bonus, ali samo pod odredjenim uslovima.

“Pre nego utvrdimo da li i na koliki bonus imaju pravo, moramo da vidimo da li je HPK ispunio svoje obaveze iz ugovora”, objasnio je Vučić u intervjuu za NIN.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike