U trendu

Evropska komisija predstavila plan za jačanje zone evra

Evropska komisija predstavila je danas „mapu puta“ za produbljivanje evropske Ekonomske i monetarne unije (EMU) s konkretnim koracima u narednih 18 meseci.

U sklopu paketa su i inicijative, medju kojima za osnivanje Evropskog monetarnog fonda (EMF) i izbor evropskog ministra ekonomije i finansija. Cilj Komisije je da unapredi jedinstvo, efikasnost i demokratsku odgovornost zone evra.

„Posle godina krize, sada je vreme da uzmemo budućnost Evrope u svoje ruke. Današnji snažan ekonomski rast nas ohabruje da idemo napred i obezbedimo da EMU bude još jedinstvenija, efikasnija i demokratskija i da radi za sve naše gradjane. Nema boljeg vremena da se krov popravi nego kada sija Sunce“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis rekao je da je jačanje otpornosti ekonomija najbolji način da se spreče krize i da to zahteva strukturne reforme za modernizaciju ekonomije.

EMF bi trebalo da bude izgradjen na dobro postavljenoj strukturi Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) koji je poslednjih godina odigrao ključnu ulgu u zaštiti stabilnosti zone evra pomažući članicama da očuvaju ili dobiju pristup tržištima državnih obveznica. Takodje bi trebalo da saradjuje s Fondom za rešavanje problema (SRF) u bankama i da bude kreditor koji bi pomogao bržem sredjivanju stanja u posrnulim bankama.

U mišljenju o mogućem uvodjenju funkcije evropskog ministra ekonomije i finansija, koji bi mogao da radi kao potpredsednik Evropske komisije i predsednik Evrogrupe, navodi se da je to moguće u okviru Ugovora EU.  

Komisija ocenjuje da bi ta nova pozicija ojačala koherentnost, efikasnost, transparentnost i demokratsku odgovornost ekonomske politike EU i zone evra uz puno poštovanje nacionalnih kompetencija.

Postizanje jedinstvenog stava o ulozi ministra ekonomije i finansija do sredine 2019. omogućilo bi da se ta funkcija uvede kada bude formirana naredna Komisija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.