U trendu

Evropski dani digitalizacije: Srbija bi trebalo da bude model

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na panelu u okviru Evropskih dana digitalizacije 2021. (European Digital Day) koji se odžavaju u Švajcarskoj, a čiji je organizator Mark Valder ocenio da bi Srbija zbog brzine i posvećenosti procesu digitalne transforamcije mogla da bude model za ostale zemlje.

Valder je to rekao nakon što je Brnabić predstavila sve šta se u Srbiji čini kako bi mlade generacije bile pripremljene za budućnost, od uvođenja kodiranja, digitalnog sveta, informatike, programskih jezika Skreč i Pajton, osnova veštačke inteligencije i mašinskog učenja u obrazovni sistem.

„Sve što smo moglo čuti od predsednice Vlade Srbije veoma je upečatljivo. Srbija bi zbog brzine, posvećenosti i načina na koji sprovodi digitalnu transforamciju trebalo da bude model za sve druge zemlje“, rekao je Valder, direktor Ringiera i osnivač DigitalSwitzerland, krovne organizacija koja okuplja organizacije i švajcarska udruženja koja se bave digitalizacijom.

Jedna od tema panela bio je i odliv mozgova, a Brnabić je tom prilikom naglasila da je odlazak mladih talentovanih ljudi više ne plaši jer je Srbija mnogo učinila na tom polju i stvorila uslove da se oni vraćaju.

„Obezbedili smo jasan signal da mladi vide gde vidimo budućost Srbije, da znaju da investiramo u zemlju, u otvaranje i razvoj start ap kompanija, u infrastrukturu, u istraživačke i razvojne centre, u veštačku inteligenciju…

„Uspeli smo da preokrenemo proces, sve više mladih dolazi u Srbiju. Veoma sam uverena da ćemo, ako tako nastavimo, uspeti da vratimo mlade i privučemo stance“, rekla je Brnabić.

Takođe je govorila o reformi javne uprave, što između ostalog doprinosi i zelenoj agendi i zelenoj tranzicjii, ali i tome da IT industrija raste između 20 i 25 odsto godišnje.

Valder je rekao da sve to potvrđuje da je Beograd atraktivan grad.

„Beograd je i zanimljiv za talente. Oni idu gde je zanimljivo živeti, ako im date uslove za stvaranje, da kreiraju start-apove, oni će biti tu“, rekao je Valder i naglasio da je uz to važna i reformisana administracija i ulaganja u infrastrukturu.

Brnabić je rekla da se slaže sa tim da Evropa ima dosta da ponudi u smislu kvaliteta života, da je to prednost, ali da je potrebno da se razmisli o strategiji i budućnosti kojom će dominirati veštačka inteligencija, biontek, bajomed…

Evropa neće biti kompetitivna u poređenju sa Kinom i SAD, zato mora da se probudi, jer ako izgubi ovu trku moraće da plati ovu cenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.