U trendu

FAA: Boing 737 Maks bi pao 15 puta, nastradalo bi 3.450 ljudi

VAŠINGTON – Prema internoj istrazi koju je sprovela američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) Boingov 737 Maks srušio bi se ukupno 15 puta tokom perioda upotrebe i ubio bi više od 3.000 ljudi.

Cifra je objavljena tokom jučerašnje rasprave pred Odborom za saobraćaj o bezbednosti aviona, preneo je „Biznis insajder“.

U 15 padova punih 737 Maks aviona, ako bi bili katastrofalni kao dva koja su se dogodila, nastradalo bi čak 3.450 ljudi.

Čak i nakon što je predvidela 15 padova, FAA nije odmah prizemljila avione.

Prizemljenje je usledilo nakon drugog pada aviona u Etiopiji, što je nateralo i druge regulatore da ga zabrane.

Informacije su postale javne kada su juče objavljena dokumenta o predviđanjima nakon rasprave u Odboru za saobraćaj.

Brojka je zasnovana na internoj analizi koju je FAA sprovela nakon katastrofe Lajon Era u oktobru 2018. godine u kojoj je poginulo 189 ljudi.

Proračuni FAA pokazuju da je do nesreće došlo nakon otprilike 136.000 sati leta tog aviona.

Na osnovu tog broja, u kombinaciji sa očekivanim vekom eksploatacije tog modela aviona, koji iznosi maksimalno 45 godina, izračunato je da bi došlo do 15 nesreća, navodi se u dokumentu objavljenom posle rasprave.

U zavisnosti od konfiguracije aviona i popunjenosti mesta, u Maksu se može naći do 230 osoba.

Na osnovu proračuna Biznis insajdera, ako bi došlo do 15 nesreća u potpuno popunjenim avionima, poginulo bi oko 3.450 osoba, pored onih koji su poginuli u padu Lajon Era.

Prema proračunu „Vol strit žurnala“, koji je prvi objavio podatke iz dokumenta, 15 fatalnih nesreća Maksa mogle bi grubo da se uporede sa svim katastrofalnim nesrećama zajedno u proteklih 30 godina za pet Boingovih modela: 747, 757, 767, 777, 787.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar