U trendu

Fabrici: Srbija može da udje u EU 2025. ako sprovede reforme

Ulazak Srbije u Evropsku uniju je moguć 2025. godine ako sprovede neophodne reforme, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je privrednicima predstavio izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije u reformama u procesu pridruživanja, rekao da rok za članstvo nije odredjen.

„Pod uslovom da Srbija sprovede neophodne reforme, a reforme su neophodne i za EU u oblasti evro zone, bankarske unije i niz drugih pitanja, 2025. godina je potencijalni datum za ulazak Srbije u EU“, rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje privrednika.

On je rekao da je period do 2025. godine i dug i kratak i da je, od trenutka kada se usaglase sva pitanja potrebno dve godine za ratifikaciju.

„Perspektiva postoji, ali poruka izveštaja Evropske komisije je da ima mnogo stvari koje Srbija treba hitno da reši, počev od promene Ustava“, rekao je Fabrici.

Evropska komisija je pohvalila Srbiju za najveći deo posla koji je uradjen u oblasti ekonomije, ali je i opomenula da treba da se brže sprovodi plan reforme Poreske uprave, kao i javnih preduzeća. Ukazano je i da je netransparentna politika subvencionisanja stranih investicija i da nema sistemske kontrole trošenja tih sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.