U trendu

Fabrika Milan Blagojević: Radnici povredjeni u požaru imali zaštitnu opremu

Rukovodstvo i sindikat fabrike namenske industrije „Milan Blagojević“ iz Lučana saopštili su danas da su radnici, povredjeni u požaru koji je izbio 2. avgusta, imali odgovatrajuću zaštitnu opremu, ali da je stepen opekotina kod jednog radnika „veći od uobičajenih i da će nadležni državni organi to ispitati“.

U saopštenju se navodi da je to bio požar koji je „predvidjen tehnološkim postupkom i takvi tehnološki požari u procesu valjanja su po svetskim normama u sličnim tehnologijama dozvoljeni i do 10 odsto u odnosu na dnevnu proizvodnju“.

„Preduzeće ‘Milan Blagojević’ kao prvo u lancu proizvodnje Odbrambene industrije Srbije, ima najopasniji tehnološki proces proizvodnje, u svom proizvodnom programu ima najopasnije materije kao što su nitroceluloza i nitroglicerin. Javnost teba da zna da i pored primene svih tehničkih i organizacionih mera zaštite mogu nastati akcidenti“, navodi se u saopštenju i dodaje da drugi požari u industriji „nemaju toliki publicitet“.

U saopštenju se dodaje da rukovodstvo te fabrike primenjuje sve predvidjene mere zaštite, ali da je neophodno da se uvedu novi sistemi zaštite od požara.

„Trenutno se to detaljno ispituje i ukoliko se dobiju dobri rezultati, primeniće se nova sredstva radi zaštite radnika, uz prethodno pribavljanje neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Nadzorni odbor kao predstavnik države i rukovodstvo uz prisustvo sindikata, jednom mesečno razmatra stanje bezbednosti i analizira primenu mera zaštite na radu i ulaganje u bezbednost i zdravlje zaposlenih.

U saopštenju se dodaje i da je od 2001. godine u modernizaciju tehnoloških procesa i mera zaštite na radu i zaštite od požara i poboljšanja uslova rada uloženo oko 50 miliona evra, a da je aktuelna vlada izdvojila 4.410 miliona evra koji se već koriste za modernizacije tehnologije, uslova rada i bezbednosti zaposlenih na radu.

U saopštenju se navodi i da rukovodstvo ne može da se izjašnjava o požaru u kojem su poginula dva radnika, a koji se dogodio 14. jula, jer ga ispituju nadležni organi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.