U trendu

Farmaceutske kompanije uložile milione u lobiranje

RIM – Svetska farmaceutska industrija uložila je najmanje 36 miliona evra u lobiranje, kako bi uticala na odluke koje o lekovima, uključujući i vakcine, donose razne evropske institucije, piše italijanski list „Il Manifesto“.

Na ovaj način se, tvrdi list, može objasniti tvrdokorni stav Evrpske Unije protiv liberalizacije patenata za proizvodnju vakcina, o čemu se pregovori vode u okviru Svetske trgovinske organizacije.

Organizacija koja prati i analizira uticaj velikih kompanija na odluke koje se donose u Evropskoj vladi, „Korporejt Jurop Obzervatori“ u najnovijem izveštaju piše da je procena o ulozenim milionima za lobiranje verovatno podcenjena, jer mnoge kompanije izbegavaju legalnu obavezu da objave koliko su novca uložole u lobiranje.

Prema izveštaju, na primer, kompanija „Fajzer“ još uvek nije objavila koliko je novca uložila u lobiranje u prošloj „godini pandemije i vakcina“, a u dokumentima koji su dostupni javnosti ima podataka samo iz 2019. godine, dakle pre pandemije kovida19.

Ali i druge kompanije kao što je „Dzonson&Dzonson“, „Abot“ ili italijanska „Farmindustrija“, takođe ne ažuriraju podatke o svojim ulaganjima u lobiranje u Briselu, pa se o njihovom starno uticaju na odluke EU, moze tek aproksimativno razgovarati.

U izveštaju „Observatorija“ se pominje i primer bivšeg švedskog premijera Karla Bilta koji se nedavno usprotivio tužbi protiv firme „AstraZeneka“ zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza o isporuci anti-kovid vakcina.

„Moguće i zato što Karl Bild radi za konsultantsku firmu ‘Kreab’ koja u eropskim institucijama lobira, između ostalih, upravo za “AstraZeneku“, zaključuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.