U trendu

FED ne predviđa povećanje kamatnih stopa u 2019. godini

VAŠINGTON – Federalne rezerve (FED) su zadržale referentnu kamatnu stopu na istom nivou na jučerašnjoj sednici i ne predviđaju njeno podizanje ove godine, izveštava agencija AP i ocenjuje da to odražava skeptičniji pogled na ekonomiju jer privredni rast u Sjedinjenim Državama i inostranstvu slabi.

FED je saopštio da je zadržao svoju referentnu kamatu u rasponu od 2,25 do 2,5 posto i da do septembra neće više smanjivati svoj portfelj obveznica, što je promena koja bi trebalo da pomogne smanjenju kamata na dugoročne kredite.

U decembru prošle godine, američka centralna banka je najavljivala da će u 209. godini biti dva povećanja referentne stope.

Kreatori američke monetarne politike su, takođe, srezali projekcije povećanja kamate u narednim godinama, navodeći da u 2020. očekuju jedno povećanje i nijedno povećanje u 2021. godini.

Pored toga, FED je snizio projekciju privrednog rasta za ovu godinu na 2,1 odsto u odnosu na prethodnih 2,3 procenta, što znači da je sve više zabrinut za ekonomiju, navodi američka agencija i dodaje da s inflacijom koja je i dalje mlaka, FED ne oseća pritisak za poostravanje uslova kreditiranja.

FED je prošle godine povećao kamate četiri puta, a od 2015. godine devet puta.

Berzanski indeksi su u prvi mah reagovali na saopštenje FED-a tako što su ojačali, ali su ubrzo pali, a mnoge akcije su dan zaključile u „crvenom“. Industrijski indeks Dau DŽons izgubio je 141 poen, ili 0,5 odsto.

Analitičari kažu da je skepticizam FED-a prema izgledima privrednog rasta možda izazvao nervozu među investitorima.

Jučerašnju odluku o referentnoj kamati FED je doneo jednoglasno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.