U trendu

FED smanjio referentnu kamatu, razdor među članovima FOMC

VAŠINGTON – Američke Federalne rezerve (FED) smanjile su referentnu kamatnu stopu po drugi put ove godine uz oštro suprotstavljena mišljenja članova Komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), ali su odbile da kažu da li će ove godine biti daljeg snižavanja kamate.

FED je srezao svoju ključnu kratkoročnu kamatnu stopu, koja utiče na mnoge potrošačke i korporativne kredite, za jednu četvrtinu procentnoig poena na raspon od 1,75 do 2,0 odsto, prenosi agencija AP.

Smanjenje kamate je izglasano sa sedam glasova „za“ i tri „protiv“, pri čemu su dva zvaničnika bila za to da se kamata zadrži na postojećem nivou, a jedan se zalagao za još veće rezanje od pola procentnog poena.

Podele u FOMC-u apostrofiraju izazove sa kojima se suočava predsedavajući DŽerom Pauel u vodenju FED-a u vreme velikih ekonomskih neizvesnosti, ocenjuje AP.

FED je ostavio odškrinuta vrata za dodatna smanjenja kamate, ukoliko, kako je Pauel nagovestio na konferenciji za novinare, ekonomija posustane. Za sada, rekao je on, čini se da se ekonomska ekspanzija nastavlja 11. godinu zaredom, uz još uvek solidno tržište rada i stabilnu privatnu potrošnju.

Američka agencija napominje da centralna banka SAD pokušava da suzbije pretnje po ekonomski rast, među kojima su, između ostalog, neizvesnosti izazvane trgovinskim ratom predsednika Donalda Trampa sa Kinom, sporiji globalni rast i pad američke proizvodnje. FED je u svom saopštenju naveo da su poslovne investicije i izvoz oslabili.

Finansijska tržišta su, nakon saopštenja FED-a, uglavnom zaključila trgovački dan u „zelenom“. Industrijski indeks Dau DŽons je, nakon pada tokom većeg dela dana, završio trgovanje ojačan za 36,28 bodova, ili za 0,1 odsto, na 27.147,08 poena.

Skromno smanjenje referentne kamate iznerviralo je Trampa, koji je ponovo napao centralnu banku insistirajući na agresivnijem rezanju stope, navodi AP i dodaje da je predsednik odmah izrazio svoje nezadovoljstvo.

„DŽej Pauel i Federalne rezerve su ponovo izneverile. Bez ‘petlje’, bez osećaja, bez vizije! Užasan komunikator!“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Upitan o Trampovoj najnovijoj zajedljivoj primedbi na ličnoj osnovi, Pauel je, kao i do sada, odbio da odgovori direktno, dodajući da je dugogodišnja nezavisnost FED-a od političkih pritisaka u „službi javne dobrobiti“.

Prema ažuriranim prognozama FED-a, očekuje se da će američka ekonomija ove godine porasti za skromnih 2,2 odsto, sledeće godine za dva procenta, a 2021. godine za 1,9 posto. Te procene su znatno ispod projekcije Trampove administracije, koja je procenila da će mere predsednika ubrzati rast na 3,0 posto godišnje ili čak više.

U prognozama FED-a se takođe navodi da kreatori monetarne politike ne predviđaju recesiju. Prognozira se da će stopa nezaposlenost biti 3,7 procenata, a inflacija 1,5 odsto, što je ispod ciljanog nivoa FED-a od dva procenta, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar