U trendu

Fič rejtings: Izgledi za poboljšani kreditni rejting Srbije

BEOGRAD – Agencija „Fič rejtings“ (Fitć Ratings) zadržala je stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB, a potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje pobošljanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka agencije o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga.

„Fič rejtings“ konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri odsto u 2019. godini. Pored očuvanja stabilnosti cena, ova agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatel? prati.

Agnecija navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9 odsto, vođen investicijama i rastom potrošnje. Ovakva kretanja opredelila su „Fič rejtings“ da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 na 4,3 odsto.

Procenjuje se da će i ove godine, i uz visok rast državnih investicija, biti ostvaren suficit u budžetu, a ističe se i plan Vlade Srbije da prioriteti u budžetu za narednu godinu budu kapitalne investicije, smanjenje poreskog opterećenja na rad i mere za podizanje životnog standarda.

Kada je reč o javnom dugu, „Fič rejtings“ ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine.

Agencija očekuje smanjenje spoljne neravnoteže u narednoj godini, pri čemu ističe da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit.

Uzimajući u obzir postignute rezultate i očekivanja za naredni period, agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije, kaže se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike