U trendu

Fič upozorava Poljsku da sukob sa EU ugrožava ulaganja i privredni rast

Medjunarodna rejting agencija Fič upozorila je danas Poljsku da zaoštravanje sukoba sa Evropskom unijom, posebno sada oko reforme pravosudja i strah od politizacije poljskih sudova mogu negativno da utiče na rejting Poljske, izazovu nervozu stranih investitora i ugroze privredni rast Poljske.

Nakon agencije Mudiz i druga velika rejting agencija Fič, izdala je upozorenje da je glavna pretnja i rizik sukoba oko pravne države izmedju poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda i Evropske komisije uticati na smanjenje pristupa Poljskoj evropskim fondovima u narednom budžetskom periodu od 2021. do 2027. godine.

Za poljsku privredu prema oceni agencije to bi bilo bolno, budući da je Poljska najveći neto korisnik zajedničkog novca iz evropske kase, a samo za ovaj period od 2014. do 2020. godine Poljskoj je stavljeno na raspolaganje čak 86 milijardi evra.

Pogoršani odnosi Varšave sa Briselom od 2015. godine kada su na vlast u Poljskoj došli konzervativci Jaroslava Kačinjskog i započeli svoju takozvanu „dobru promenu Poljske“ značiće i smanjenje priliva stranih ulaganja u Poljsku, ocenila je agencija Fič.

U ponedeljak je agencija Mudiz upozorila ne samo na pogoršane odnose Poljske sa ostalim članicama EU kao na rizik po ulaganja, privredni rast i rejting Poljske, već je konkretno navela da pravosudna reforma koju je predsednik Poljske Andžej Duda trenutno prikočio stavljajući veto na dva od tri zakona, može da predstavlja plodno tlo za porast korupcije, što se opet odražava na ponašanje stranog kapitala i utiče na odluke da li da investira ili odustane od Poljske.

„Pogoršano političko okruženje pogoršava i poverenje investitora što može da se odrazi na privredni rast. Osetno povećanje političkog uticaja na sudove vodi ka riziku promovisanja korupcije što bi se odrazilo na investicionu atraktivnost Poljske“, saopštila je agencija Mudiz, javljaju poljski mediji.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je iz seta usvojenih zakona pravosudne reforme pre desetak dana samo Zakon o radu opštih sudova, premda i on izaziva zabrinutost za nezavisnost sudova jer velika ovlašćenja daje ministru pravde, a na Zakon o Nacionalnom sudijskom savetu i Zakon o Vrhovnom sudu stavio je veto, s tim da će on sam pripremiti nove verzije tih zakona da budu u skladu sa Ustavom i da ne daju preterana ovlašćenja ministru pravde kako bi sudije ostale nezavisne.

Pravo i Pravda i njen lider Jaroslav Kačinjski stavili su do znanja da je veto greška i da nije trebalo da šef države podlegne pritisku desetina hiljada Poljaka koji su devet dana svako veče izlazi na ulice više od 80 gradova da zahtevaju veto i nezavisne sudove.

Kačinjski je kazao da reforma pravosudja mora da se sprovede, jer bez toga njegova stranka ne bi mogla da ide u dalje reforme jer bi mogle da budu osporene pred nezavisnim sudom.

Predsednik Senata Stanjislav Karčevski izjavio je ove nedelje da predsednik Duda može da pripremi svoj predlog pravosudne reforme i da parlamentu te zakone na usvajanje, ali da će vladajuća stranka koja inače ima komotnu većinu u oba doma parlamenta, jednostavno u te predsedničke zakone, ako joj ne budu odgovarali uneti svoje izmene i amandmane, kako bi reforma bila onakva kako je stranka zamislila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.