U trendu

Fijat organizovao prvi Dan dobavljaca za električni model

KRAGUJEVAC – Kompanija FCA Srbija organizovala je danas prvi Dan dobavljača za realizaciju novog projekta u Kragujevcu, proizvodnju novog električnog modela od polovine 2024. godine.

Na onlajn događaju okupljeno je više od 100 potencijalnih dobavljača, koima je predstavljen novi projekat i upućen poziv da predaju svoje ponude za isporuku komponenti za novo električno vozilo koje će se proizvoditi u Kragujevcu, saopštio je Stelantis.

Ambicije kompanije Stelantis uključuju razvoj sopstvene baze dobavljača u Srbiji kako bi se usaglasili sa globalnim standardima kvaliteta i sve konkurentnijom pozicijom Srbije u automobilskoj industriji na globalnom nivou, navode iz Stelantisa.

„Glavni ciljevi događaja bili su da se izgrade odnosi sa dobavljačima zasnovani na poverenju i poboljša učinak kompanije Stelantis u ovoj strateškoj oblasti kako bi se predstavile prednosti lokalizacije proizvodnje u Kragujevcu kao alati za podršku konkurentnosti i održivosti samog projekta. Aktivnosti nabavke i lanca snabdevanja u središtu su poslovanja kompanije Stelantis“, rekao je industrijski direktor operacija za Srbiju u kompaniji Stelantis Jovica Jovanović.

Kaže da će se u 2022. već videti pokretanje aktivnosti za instalaciju proizvodne linije za novu platformu koja će biti lansirana 2024. godine.

„Stellantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru kragujevačke fabrike. To je važan korak na putu implementacije elektrifikacije proizvodnog pogona kompanije Stellantis u Kragujevcu, koji će fabrici obezbediti ključnu ulogu u razvoju strateškog plana Dare Forward 2030“, naveo je on.

Razvojna agencija Srbije predstavila je tom prilikom investicioni opseg i potencijale koje nudi lokalizacija nove investicije u zemlji, koja će podržati razvoj konkurentnog lokalnog klastera u okviru automobilske industrije.

Stelantis će instalirati novu električnu platformu u kragujevačkoj fabrici u Srbiji, kako bi se polovinom 2024. godine pokrenula proizvodnja kompaktnih vozila, što će pomoći kompaniji da ostane na putu ka dostizanju 100 odsto prodaje putničkih električnih vozila u Evropi do kraja ove decenije, kao i dostizanja nulte emisije ugljen-dioksida do 2038. godine.

Srbija i kragujevačka fabrika će igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030, navedeno je u saopštenju.

Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u Kragujevačkoj fabrici.

Fabrika bi, takođe, mogla biti rekonfigurisana kako bi mogla da iznese potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu konstantnog unapređenja učinka, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, otvorenost ka transformacionim izazovima, konstantna posvećenost transformacionim temama i strateška vizija oslikavaju ambiciju i spremnost Stelantisa da uspostavi održivo poslovanje na svom putu ka elektrifikaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.