U trendu

Firtel: Očekujemo dosledniju primenu propisa

Ubrzavanje i završetak privatizacije i bolje sprovođenje zakona ključni su za poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji, izjavila je izvršna direktorka Saveta stranih investitora (FIC) Ana Firtel.

„Kada razgovaramo sa našim kompanijama članicama, kao ključan problem izdvaja se primena zakona, problemi sa nekonzistentnom primenom, sa pravilima koja nisu dovoljno jasna, koja su nekada utvrđena u prevelikom broju podzakonskih akata, ili nisu dovoljno razrađena, sa diskrecionim pravima administracije da ih tumače na nekonzistentan način“, izjavila je ona za EurAktiv povodom posete predstavnika FIC-a Briselu.

Kao pozitivan pomak u ovom pogledu navela je primenu Zakona o planiranju i izgradnji nakon kojeg je postupak za izdavanje građevinskih dozvola pojednostavljen i nakon prikupljanja obimne dokumentacije završi se u zakonskom roku.

Još nema pomaka u primeni novog Zakona o inspekcijama, ali je za to potrebno vreme, rekla je Firtel, dodajući da se u FIC-u nadaju da će se poboljšati i praksa u Poreskoj upravi nakon što je ta institucija u maju dobila novu direktorku.

„Problemi nisu vezani samo za pojedinačne teme i institucije, već je reč o potrebi da se podigne kvalitet usluge koju država kao servis pruža građanima i privredi u smislu jedinstvenog i konzistentnog tumačenja propisa kako bi se znalo šta su prava i obaveze kako pojedinaca tako i organizacija“, navela je ona.

Kapacitet administracije za primenu propisa, ali i usaglašavanje sa EU, ocenila je kao nedovoljan, uz napomenu da u svim ministarstvima ima kvalitetnih kadrova ali da ih nema dovoljno i da treba smanjiti upravu, ali uz vođenje računa da na svakoj poziciji budu stručni kadrovi.

„Neophodno je da poboljšamo kapacitete u Srbiji da bismo mogli da se prilagodimo propisima i standardima EU, ali i da iskoristimo tehničku pomoć i razne fondove kojih će biti sve više kako Srbija bude napredovala u integracijama“, navela je ona.

Kada je reč o zakonima koje treba menjati, izvršna direktorka FIC-a navela je Zakon o deviznom poslovanju koji treba liberalizovati, donošenje zakona o naknadama kako bi se sprečilo donošenje parafiskalnih nameta koji narušavaju predvidivost, regulisanje iznajmljivanja radne snage (staff leasing) da bi svi učesnici, i zaposleni i poslodavci, znali prava i obaveze, i usklađivanje zakona o zaštiti podataka sa najnovijom evropskom direktivom.

„Za tri od ove četiri teme država je najavila da radi na izmenama zakona – za zakon o deviznom poslovanju i zakon o naknadama formirane su radne grupe. Takođe smo dobili naznake da će se raditi izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, rekla je Firtel.

FIC je u Briselu ponudio podršku pregovaračkim timovima i Srbije i EU, navela je ona, dodavši da ova organizacija ima kapacitet za to budući da članice dolaze iz EU ili rade na tom tržištu, a posluju i u Srbiji.

„Samim tim možemo da ukrstimo iskustva i damo neke praktične i vrlo konkretne predloge kako da pristupni pregovori budu što efikasniji i što manje turbulentni“, navela je Firtel.

Iz Brisela, kako je istakla, nosi pozitivne poruke da se očekuje da se u kratkom roku krene u pregovore o pristupanju.

„Razumeli smo i da postoji veliko interesovanje za Srbiju. Evo i praktičnog primera – imali smo sastanke u pet generalnih direktorata Evropske komisije, uključijući sastanak sa direktorom za Zapadni Balkan Žan-Erik Pakeom, kao i sa Evropskom službom za spoljno delovanje (EEAS) i u Evropskom parlamentu sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom“, navela je izvršna direktorka FIC-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar