najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Fiskalna strategija pokazuje dug prema Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da su prihodi budžeta Vojvodine u nedavno usvojenoj Fiskalnoj strategiji Srbije za 2016, utvrdjeni u iznosu od svega 17,5 milijardi dinara, iz kojih se finansiraju sve nadležnosti.

Kako se naglašava u saopštenju, do stvarnog iznosa prihoda budžeta od 58 milijardi dinara, koji je ustavna kategorija, nedostaje više od 40 milijardi dinara, što je unapred projektovan ustavni dug Srbije prema Pokrajini.

Sekretarijat je reagovao na usvojenu Fiskalnu strategiju za 2016. godinu, sa projekcijama za 2017. i 2018, koja je usvojena 28. novembra, a novi sastavni deo te fiskalne strategije je prvi put i bilans prihodne i rashodne strane budžeta Vojvodine.

Kako se navodi, Fiskalnom strategijom su prvi put jasno definisani i ukupni prihodi i rashodi budžeta Pokrajine, a najmanji obim budžeta Pokrajine u 2016. prema Ustavu morao bi da iznosi 58 milijardi dinara, jer je to sedam odsto poreskih prihoda budžeta Srbije, koji iznosi više od 800 milijardi dinara.

„Medjutim, nakalemljeni prihodi budžeta Pokrajine sa transferima za finansiranje nadležnosti Republike dostigli su svega 44,8 milijardi dinara, ili 5,4 odsto poreskih prihoda budžeta Republike. Od ovog iznosa transferna sredstva kojima Republika izvršava svoje obaveze iznose 27,3 milijarde dinara“, upozorio je Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Sekretarijat je ocenio da su stvarni prihodi budžeta Pokrajine koji su utvrdjeni na iznos od 17,5 milijardi dinara, na najnižem nivou od usvajanja Ustava do danas.

„Ovo je ubedljivo najniži nivo projektovanih prihoda budžeta Pokrajine od donošenja Ustava do danas. Od svih nivoa vlasti jedino su poreski prihodi budžeta Pokrajine projektovani na nižem nivou od ostvarenja u 2014. i to za 2,7 milijarde dinara, sa padom od čak 19,6 odsto“, navodi se u saopštenju.

Sekretarijat objašnjava da bi iz poreskih prihoda projektovanih na 11,1 milijardu dinara, pokrajinska administracija trebalo da finansira sve svoje nadležnosti utvrdjene Ustavom, zakonom i Statutom u 2016. godini.

„Koliko je ovaj iznos ponižavajući za gradjane Vojvodine najbolje govori podatak da je krajem prošle godine Vlada izdvojila više od 13 milijardi dinara iz republičkog budžeta samo za pokriće dela gubitka Železare Smederevo“, upozorava sekretarijat.“Nažalost, samovoljom vlastodržaca, u infrastrukturu Pokrajine će se u narednoj godini umesto 24,9 milijardi dinara, izdvojiti četrnaest puta manje sredstava – svega 1,8 milijardi dinara“, piše u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike