Fiskalni savet Srbije predložio moguće formule za uskladjivanje penzija

Fiskalni savet Srbije saopštio je danas da je 2019. godina „pravo, ali i poslednje vreme“ da se usvoji formula za uskladjivanje penzija.

Ta formula je, kako se navodi, integralni deo penzijskih sistema u svim zemljama EU, uključujući i penzijski sistem Srbije od njegovih začetaka 1922. godine.

Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je ukinuto uskladjivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, odredjuje visinu penzija.

„Fiskalni savet je, na osnovu medjunarodnih i domaćih iskustava, predložio pet mogućih formula za uskladjivanje penzija koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje formule“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je prvi predlog da se penzije uskladjuju s inflacijom i delom rasta BDP-a preko dva odsto, a drugi da se 50 odsto penzije uskladjuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom BDP-a.

Treći predlog je da se 50 odsto penzija uskladjuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, četvrti je da se 40 odsto penzije uskladjuje sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada i peti da se 30 odsto penzije uskladjuje sa sa inflacijom, a 70 odsto sa rastom ukupne mase zarada.

Najveći broj zemalja u EU uskladjuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rasta zarada.

Fiskalni savet je naveo da je pored odabira nove formule potrebno unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću u koridoru od 9,5 odsto do 10,5 odsto BDP.

Cilj analize je, kako je navedeno, da se podstakne društvena diskusija kako bi nova formula bila rezultat „inkluzivnog procesa i uživala podršku što šireg kruga relevantnih društvenih aktera“.

Dodaje se da se „upravo društveno razumevanje i podrška pokazuju ključnim za održivost javnih penzijskih sistema medjugeneracijske solidarnosti“.

„Preduslov za usvajanje nove formule za uskladjivanje penzija je istrajavanje na uspešnom sprovodjenju mera penzijske reforme iz 2014. i da se zbog populističkih zahtava ne menja Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se ukinuli ili ublažili penali za prevremeno penzionisanje jer u tom slučaju predložena formula za indeksaciju ne bi bila ekonomski održiva“, naveo je Fiskalni savet.

Ocenjeno je da bi se usvajanjem nove formule za uskladjivanje penzija u Srbiji postiglo da se „teško ostvarena finansijska konsolidacija penzijskog sistema pretoči u dugoročno sistemsko rešenje“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike