U trendu

Folksvagen dogovorio sa SAD plan za obeštećenje vlasnika vozila

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen dogovorio se s američkim agencijama za zaštitu životne sredine o planu za obeštećenje vlasnika vozila u koja je ta kompanija ugradila softver za varanje na testovima izduvnih gasova.

Nemačka firma je saopštila da su američka Agencija za zaštitu životne sredine i Odbor Kalifornije za zaštitu vazduha odobrili progam koji će obuhvatiti 326.000 Folksvagenovih vozila, prodatih izmedju 2009. i 2014. godine, navodi Asošiejted pres.

Reč je o prvoj generaciji „čistih dizel“ vozila, sa TDI motorima 2.0, medju kojima se „džeta“, „nova buba“ i „audi A3“.

Po tom planu, vlasnici th vozila mogu da biraju izmedju besplatne zamene sistema za kontrolu emisije izduvnih gasova i mogućnosti da Folksvagen otkupi od njih ta vozila, navodi AP.

Folksvagen je prošle godine sklopio sporazum s američkom vladom, prema kojem mora da državi plati više od 15 mlijardi dolara odštete zbog ugradnje softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila u SAD.

Vozila su tako bila programirana da uključe sistem kontrole zagadjenja samo tokom testova, a da ga isključe u običnoj vožnji.

Američke vlasti su septembra 2015. godine optužile Folksvagen za softversku prevaru pošto su istraživači Univerziteta Zapadna Virdžinija slučajno otkrili da se emisija štetnih azot-oksida u pravoj vožnji razlikuje od one na testovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar