najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Folksvagen varao u Evropi kao i u SAD

Nemački ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint izjavio je da je Folksvagen priznao da je u Evropi nameštao merenja izduvnih gasovao kao i u SAD, preneo je danas Bi-Bi-Si.
Dobrint je rekao da nije poznato koliko se od 11 miliona spornih Folksvagenovih vozila nalazi u Evropi i dodao da treba proveriti i automobile drugih proizvođača.

Skandal s Folksvagenom izbio je prošle nedelje kada je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila Folksvagena proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

Reč je o Folksvagenovim modelima “džeta”, “buba”, “golf” i “audi 3” proizvedenim od 2009. do 2015. i “pasatu” iz 2014. i 2015. U sporne automobile je bio ugrađen uređaj koji je uključivao kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova samo kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

Dobrint je naveo da mu je rečeno da su automobili s dizel motorima 1,6 i 2,0 “zahvaćeni manipulacijom o kojoj se priča”.

“Jasno je da se Federalna kancelarija za motorni saobraćaj neće koncentrisati samo na sporne Folksvagenove modele već će izvesti nasumične testova vozila drugih proizvođača automobila”, rekao je Dobrint.

Od izbijanja skandala tržišna vrednost Folksvagena je pala za oko 30 odsto, dok su akcije BMW-a pale za 10 odsto zbog navoda da su i drugi proizvođači automobila varali na testovima.

BMW je demantovao da je ta kompanija nameštala rezultate navodeči da “ne manipuliše ili namešta emisione testove”.

Folksvagen je odvojio 6,5 milijardi evra za pokrivanje troškova povezanih sa skandalom dok je direktor Martin Vinterkorn podneo ostavku navodeći da je “šokiran”, ali i da ništa pogrešno nije uradio.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike