U trendu

FON dobio savremenu IT opremu od kompanije ASEE

BEOGRAD – Jedna od najuspešnijih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi ASEE (A s s e c o Group) donirala je danas savremenu IT opremu Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, koja će biti korišćena za unapređenje operativnih procesa ove visokoškolske institucije.

Donaciju kompanije ASEE čini kompletna hardverska infrastruktura koja će FON-u biti potrebna za virtualizaciju komunikacije u radu sa studentima.

Obuhvata četiri servera koji će biti spojeni u jedan klaster, uređaje za skladištenje podataka sa velikim memorijskim prostorom, kao i odgovarajuću prateću opremu, saopštila je kompanija.

„Sa FON-om delimo zajedničku viziju budućnosti u kojoj se visoko vrednuju prednosti digitalnog društva. Smatramo da je naša obaveza kao kompanije da upravo studentima obezbedimo savremenu tehnologiju koja će im olakšati obrazovanje. Verujemo da ćemo ih na ovaj način i dodatno motivisati da ostvare svoj potencijal i doprinesu razvoju ekonomije znanja u našoj zemlji“, rekao je član Upravnog odbora As seco SEE (ASEE) Dejan Đokić.

Istakao je da razvoj softverskih rešenja kojima je kompanija ASEE transformisala i unapredila brojne privredne sektore na globalnom nivou ne bi bio moguć bez ideja, energije i veština koje su donele nove generacije upravo sa tog beogradskog fakulteta.

Prodekan FON-a za strateški razvoj i saradnju sa kompanijama Marko Mihić rekao je da je krovni sporazum o saradnji između FON-a i ASEE potpisan u decembru 2021. godine.

Taj dokument je stvorio osnovu da naše zajedničke snage stavimo u funkciju kvalitetnog obrazovanja, rekao je Mihić.

„Dalji razvoj IT infrastrukture predstavlja jedan od strateških prioriteta fakulteta sa ciljem unapređenja nastavnog i naučno-istraživačkog procesa i kreiranja konkurentnog poslovnog ambijenta, a kompanija ASEE je naš prirodan partner u tome“, naveo je on.

Prodekan za digitalni razvoj FON-a Dušan Barać rekao je da FON stalno radi na razvoju IT infrastrukture i servisa.

„Sada sa novom, pametnom zgradom i više od 400 računara za nastavu, razvojem većeg broja servisa za različite stejkholdere, potreba za kvalitetnom i sveobuhvatnom hardverskom i softverskom infrastrukturom je još veća. Zahvaljujući donaciji našeg partnera ASEE, značajno su unapređeni kapaciteti, kada su u pitanju pitanju serverska i mrežna infrastruktura. Nova oprema će u velikoj meri biti korišćena i za naučno-istraživačke aktivnosti zaposlenih na FON-u i međunarodnu saradnju“, rekao je Barać.

Istakao je da su eksperti iz ASEE pomogli i oko instalacije i povezivanja opreme u IT ekosistem FON-a i obećali punu podršku u budućnosti.

Prodekan za osnovne akademske studije Fakulteta organizacionih nauka Dušan Savić zahvalio je na donaciji i rekao da će na osnovu novog sistema biti kreirana unapređena digitalna platforma za aktivnosti studenata.

On je dodao da FON tradicionalno prepoznaje važnost saradnje nauke i privrede i da je jedan od najvećih prioriteta kontinuirano partnerstvo sa poslovnim sektorom u cilju stvaranja kvalitetnih uslova studiranja.

ASEE je lider u inovacijama u IT sektoru koji razvija i plasira sopstvena rešenja u oblasti digitalnog bankarstva, energetike, telekomunikacija i javne uprave za region jugoistočne Evrope.

Kroz brojne društveno odgovorne projekte kompanija pruža kontinuiranu podršku zajednici, a redovnim godišnjim programima prakse otvara vrata i za mlade stručnjake.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar