U trendu

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Merkatora

ZAGREB – Isplatom manjinskih akcionara sa 22,4 miliona evra Fortenova grupa stekla je sve preostale akcije i postala stoprocentni vlasnik Merkatora, saopšteno danas iz te Grupe.

Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu, završen je postupak isključenja manjinskih deoničara iz vlasništva Merkatora, a Fortenova grupa postaje jedini deoničar Merkatora.

U saopšenju za medije se navodi da je proces kupovine započeo 2014. godine, a da je poslednji korak napravljen na treću godišnjicu Fortenova grupe.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško rekao je da je to bio dugotrajan i zahtevan proces ka formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji.

„U protekloj godini od formalnog transfera Merkatora u vlasništvo Fortenova grupe zaključili smo postupak isključenja malih deoničara, ali što je još važnije počeli smo da ostvarujemo pune potencijale od našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju, koje reinvestiramo nazad u Grupu“, rekao je Peruško.

Merkator je vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, a Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Navodi se da Konzum i Merkator imaju značajan kombinovani udeo u Bosni i Hercegovini.

„Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za dalje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima“, rekao je Peruško

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirskon istakao je da je transakcija isplate manjinskih akcionarva bila vredna 22,4 miliona evra što je Fortenova isplatila iz sopstvenih sredstava.

„To pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila veliki napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom poslednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje dalje mogućnosti za investiranje i rast“, ocenio je Pirskon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar