najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Forum Srbija – Albanija je ekonomska prekretnica

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da se na poslovnom forumu Srbija-Albanija 14. oktobra u Nišu očekuju predstavnici 200 kompanija i da će taj skup biti od velikog značaja za razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje.

Forum će biti održan na marginama sastanka premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame koji će prisustvovati tom skupu, a organizatori su Privredna komora Srbije i udruženje Biznis Albanija.

“To će biti prvi veliki skup srpskih i albanskih privrednika koji će dati okvir za unapredjenje ekonomskih odnosa i zajedničke poslovne poduhvate. Trenutna trgovinska razmena Srbije i Albanije je oko 110 miliona evra godišnje, a potencijal za privrednu saradnju je ogroman i želimo da to iskoristimo”, rekao je Čadež agenciji Beta.

On je istakao da će se krajem novembra srpske kompanije predstaviti na sajmu u Tirani, za šta su pokazale veliki interes, a u pripremi je osnivanje srpsko-albanske privredne komore čije će sedište biti u Tirani.

“Postoji obostrani interes za osnivanjem zajedničke privredne komore kako bi bila efikasnija komunikacija i saradnja privrednika, kako bi se aktivirao veliki neiskorišćeni potencijal za povećanje trgovinske razmene i jačanje investicionih tokova izmedju dve zemlje, realizovali zajednički projekti i pripremili zajednički nastupi naših kompanija na srpskom i albanskom, ali i na trećim tržištima i učešće na medjunarodnim tenderima”, rekao je Čadež.

Kako je dodao, prepoznati su sektori gde srpski i albanski privrednici mogu najlakše da uspostave saradnju a to su agrobiznis, gradjevinska industrija, turizam i informacione tehnologije.

Čadež je kazao da Srbija i Albanija prolaze kroz intenzivan period strukturnih reformi i konsolidacije i veoma su posvećene evrointegracijama i mogu biti nosioci izgradnje novih odnosa u celom regionu zapadnog Balkana i povezivanja poslovnih zajednica.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike