U trendu

FR usvojila porez za tehnološke divove, odbacila pretnje SAD

PARIZ – Francuski parlament usvojio je danas porez za tehnološke kompanije, nakon što je Senat, gornji dom francuskog parlamenta, odobrio konačnu verziju zakona.

Time je zvanični Pariz, kako navodi agencija Rojters, pružio otpor Sjedinjenim Državama koje su nešto ranije, po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa, otvorile istragu povodom francuskog plana oporezivanja digitalnih usluga.

Reč je o troprocentnom porezu na prihode od digitalnih usluga ostvarene u Francuskoj koji će važiti za kompanije sa zaradom od preko 25 miliona evra u toj zemlji i od 750 miliona evra širom sveta, prenosi agencija Rojters.

Porez bi trebalo da počne da se primenjuje retroaktivno od početka 2019. godine.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer je objavio u sredu da će SAD pokenuti istragu o tome da li je francuski porez „diskriminatorski ili neodmeren i da li opterećuje ili ograničava trgovinu Sjedinjenih Država“.

Istraga bi mogla da dovede do uvođenja američkih carina ili trgovinskih ograničenja za francuske proizvode i da potencijalno eskalira u globalni trgovinski konflikt.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je, reagujući na istragu SAD-a, poručio da saveznici ne bi trebalo da nesuglasice rešavaju pretnjama, već na druge načine.

„Francuska je suverena zemlja i njene odluke o poreskim pitanjima su suverene, i to će i ubudhe biti tako“, poručio je Le Mer.

On je dodao da SAD i Francuska mogu da nađu rešenje, a ne da koriste pretnje, i da postignu dogovor o „pravednom oporezivanju“ internet giganata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar