U trendu

Francuska će biti novi finansijski centar EU posle Bregzita

LONDON – Francuska će, najverovatnije, od Britanije preuzeti titulu finansijskog centra Evropske unije nakon Bregzita, zbog čega bi ekonomija EU postala još više ovisna o posrnulim bankama u evrozoni, smatra analitičko-istraživačka organizacija „Nju fajnenšel“.

Bregzit će, najverovatnije, prouzrokovati promenu smera politike na evropskim tržištima kapitala, predviđaju u toj organizaciji, i upozoravaju da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se decenijama sticalo u Velikoj Britaniji, prenosi agencija Rojters.

Pritom će se, i nakon Bregzita, najveći deo aktivnosti evropskih tržišta kapitala odvijati u Velikoj Britaniji, posebno u sektorima poput trgovanja i upravljanja imovinom.

„Ukratko, tržišta kapitala u EU biće značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a ekonomija EU biće još više ovisna o posrnulom bankarskom sektoru nego što je danas slučaj“, navodi se u izveštaju.

Odlazak Britanije iz EU će za taj blok značiti gubitak najvećeg finansijskog središta, iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravača koji posluju u Britaniji, već otvorilo baze u EU kako bi se lakše nosili sa posledicama svim mogućih raspleta Bregzita.

Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU – više nego Francuska i Nemačka zajedno, prema analizi te organizacije. Gubitak Britanije znači da će udeo EU na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 odsto, odnosno na trećinu američkog ili na nivo kineskog udela.

Francuska i Nemačka će dominitari u čak 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja finansijskim derivatima, bankarstvu, preduzetničkom kapitalu i trgovanju valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u „NJu fajnenšelu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar