U trendu

Francuska danas na nogama, povećava se pritisak na Makrona

Zaposleni u francuskom javnom sektoru, ljuti zbog plana predsednika Emanuela Makrona o zamrzavanju plata i ukidanju 120.000 radnih mesta u državnom sektoru, stupiće danas u štrajk, protestujući protiv najavljenog rezanja troškova i agende naklonjene poslovnoj zajednici.

Devet sindikata, koji predstavljaju 5,4 miliona državnih službenika, sazvali su, prvi put u poslednjih deset godina, zajednički jednodnevni štrajk širom zemlje kako bi iskazali „duboko neslaganje“ sa Makronovim planom za transformisanje javnog sektora, prenosi agencija Frans pres.

Reč je o četvrtim protestima u seriji demonstracija koje imaju za cilj da odvrate 39-godišnjeg predsednika od njegovih reformi.

Sindikat zaposlenih u bolnicama je, prvi put od 2009. godine, pozvao medicinsko osoblje da obustavi rad.

Najavljeni protesti će ugroziti rad škola, a očekuju se odlaganja u polascima vozova i u aviosaobraćaju, budući da je otkazano 30 odsto letova u samom Parizu i drugim većim francuskim gradovima.

Najkritičnije tačke Makronovog plana su najavljeno zamrzavanje plata zaposlenih u državnom sektoru, povećanje poreza i ukidanje gotovo 1.600 državnih radnih mesta u 2018. godini, što će biti samo prvi korak u planiranom ukidanju 120.000 radnih mesta do 2022. godine, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.