U trendu

Francuska i Nemačka zajedno dizajniraju nove borbene avione

PARIZ – Francuska i Nemačka potpisaće u toku dana ugovor vredan 65 miliona evra koji će obe zemlje pođednako finansirati naredne dve godine, a što je početak njihove saradnje na zajedničkom projektu dizajniranja sledeće generacije borbenih aviona.

Avione koji bi do 2024. trebalo da zamene modele koji se trenutno koriste proizvodiće kompanije Daso Aviasion (Dašault Aviation) i Erbas (Airbus), izjavio je za Rojters neimenovani izvor blizak francuskoj vojsci.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put su u julu ove godine objavili planove za novi Budući borbeni vazduhoplovni sistem (FCAS) koji će uključivati borbeni avion i dijapazon sličnih borbenih sredstava, uključujući i dronove.

Francuska kompanija Safran i nemačka MTU Aero Engines zajedno će razviti motor novog borbenog aviona, saopštio je neimenovani izvor iz nemačke bezbednosne agencije.

Ceremonija potpisivanja ugovora održaće se danas u Parizu, kada će predstavnici dve kompanije potpisati Memorandum o razumevanju, rekao je izvor, dodajući da se očekuje da Španije priključi projektu na leto.

Britanija, koja izlazi iz Evropske unije u martu, otkrila je sopstveni konkurentski program za razvoj borbenih letelica pod imenom Tempest (Oluja) na Aeromitingu u Farnborouu u julu.

Evropski vojni i industrijski stručnjaci kažu da veruju da ta dva programa mogu i treba da se spoje u jedan.

Izvor blizak francuskoj vojsci izjavio je da su Francuska i Nemačka otvorene za mogućnost priključivanja još evropskih partnera u projekat.

Nemački embargo na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji predstavljao je izvor nesuglasica sa Francuskom koja zbog toga nije mogla da isporuči projektile Meteor koje je za Saudijsku Arabiju proizvela MBDA, saopštio je izvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.