najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuska od 2020. zabranjuje plastični pribor i posuđe

Francuska od 2020. godine zabranjuje korišćenje plastičnog posuđa i pribora za jelo osim biorazgradive plastike, što je jedna od mera borbe protiv klimatskih promena, ali tu inicijativu ne pozdravljaju svi, već pozivaju Evropsku komisiju da reaguje na kršenje propisa o slobodnom protoku robe.

Zabrana će biti uvedena u okviru zakona o energetskoj tranziciji za takozvani “zeleni rast”, koji je usvojen krajem avgusta, navodi francuski portal Expreš.live.

Od 1. januara 2020. godine Francuzi više neće smeti da koriste pribor za jelo, čaše i tanjire za jednokratnu upotrebu od plastike, osim ako nisu napravljeni od materijala biološkog porekla.

Međutim, francuski entuzijazam ne dele svi – planu francuskih vlasti protivi se organizacija “Pack2Go Europe”, sa sedištem u Briselu, koja zastupa evropske proizvođače ambalaže.

“Tražimo da Evropska komisija odmah preduzme zakonske mere protiv Francuske zbog kršenja evropskog prava”, izjavio je Imon Bejts, generalni sekretar te organizacije, koja smatra da se francuska inicijatva kosi sa evropskim zakonom o slobodnom protoku robe.

Ukoliko Evropska komisija ne interveniše, “Pack2Go” namerava, kako upozorava, da pokrene pravosudnu akciju kako bi blokirala plan francuskih vlasti.

Nema nikakvih dokaza da organski materijal može da donese dodatu ekološku vrednost, tvrdi Bejts, upozoravajući da bi problem otpadaka mogao postati još veći jer će potrošači misliti da će ambalažu moći da bacaju unaokolo pošto je reč o biorazgradivim proizvodima.

Upotreba plastike je ograničena ili zabranjena u mnogim delovima sveta, pa je tako indijska država Karnataka već zabranila korišćenje plastike.

San Francisko je pre dve godine zabranio upotrebu plastičnih kesa i boca, dok u Britaniji potrošači moraju da doplate ako koriste plastičnu kesu, navodi francuski portal.

Francuski političar Araš Derambarš, član gradskog veća u opštini Kurbvoa u Parizu, koji je već uspešno vodio kampanju zabrane supermarketima da bacaju neprodatu hranu, smatra da je problem recikliranja opši evropski problem, navodi Hina.

“Problem recikliranja postoji u svim evropskim zemljama”, rekao je Derambarš za britanski “Indipendent”.

Derambarš smatra da takav zakon treba izglasati u svim evropskim zemljama kako bi se uhvatili u koštac s velikim problemom otpada.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da je zabrana plastičnog pribora samo deo velike operacije kojom Francuska “namerava da sebe učini uzornom zemljom u procesu smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte, diverzifikacije energije i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike