U trendu

Francuska od velikog izvoznika postala uvoznik struje

PARIZ – Francuska, nekada najveći evropski izvoznik električne energije, ove zime možda neće proizvesti dovoljno nuklearne energije da bi pomogla evropskim susedima koji traže alternative ruskom gasu, a možda će morati čak da organiči potrošnju struju da bi zadovoljila sopstvene potrebe.

Francuska je godinama davala podršku snabdevanju Evrope električnom energijom obezbeđujući oko 15 odsto ukupne proizvodnje električne energije, prenosi Rojters.

Ali ove godine Francuska je prvi put od 2012. otkada se vodi ta evidencija, postala neto uvoznik energije, pošto je njena proizvodnja nuklearne energije pala na najniži nivo u poslednjih 30 godina, na osnovu podataka konsultantske kuće EnAppSis.

Nedostatak snabdevanja, izazvan talasom popravki nuklearnih elektrana u zemlji, nije mogao da dođe u gore vreme.

Evropa je u „zagrljaju“ energetske krize, jer su isporuke ruskog gasa naglo opadale nakon sukoba u Ukrajini, a Francuska, koja 70 odsto svoje električne energije dobija iz nuklearne energije, izgubila je prednost.

Cene električne energije u Francuskoj dostigle su niz najviših nivoa svih vremena, iznad 1.000 evra (1.004,10 dolara) po megavat satu ranije ovog meseca, zbog očekivanja da zemlja neće imati dovoljno električne energije da zadovolji domaću potražnju.

Taj skok sa cena od oko 70 evra pre godinu dana doprineo je krizi troškova života.

„Visoke cene električne energije predstavljaju ekonomsku pretnju, pri čemu se čini da se nuklearna pitanja Francuske pretvaraju u veći izazov od tokova ruskog gasa“, rekao je šef ekonomije i istraživanja sledeće generacije u kompaniji Julijus Ber Norbert Riker.

Rekordan broj od 56 nuklearnih reaktora u Francuskoj je isključen zbog zakasnelog održavanja i provera u vezi sa problemima korozije, koji su se prvi put pojavili prošlog decembra. Neki reaktori su morali da smanje proizvodnju tokom leta kako bi sprečili da se reke koje se koriste za hlađenje reaktora pregreju.

Od 29. avgusta 57 odsto nuklearnih proizvodnih kapaciteta je bilo van mreže, na osnovu podataka koje je dala državna grupa za nuklearnu energiju Electricite de France ili EDF.

Trenutni raspored isključenja EDF-a predviđa da se nivoi proizvodnje vraćaju na oko 50 gigavata (GV) dnevno do decembra, sa oko 27 GV sada, pošto se reaktori postepeno vraćaju za zimsku sezonu.

Ali tržište, analitičari i sindikalni zvaničnici smatraju da je ta prognoza previše optimistična.

Francuska u redovnim okolnostima proizvodi godišnje oko 400 teravat-sati (ili 400.000 GVh) nuklearne električne energije i izvozi oko 10 odsto u toplijim mesecima.

Ali tokom zimskog vrhunca potrošnje, Francuska uvozi struju od svojih suseda, posebno Nemačke.

Ove godine EDF predviđa nuklearnu proizvodnju u Francuskoj od 280-300 teravat-sati, najnižu od 1993.

Francuska je tokom leta uvozila energiju iz Nemačke i Belgije, kada bi je obično izvozila.

„To stvara zastrašujuće izglede za zimu“, rekao je konsultant za nuklearnu energiju iz Pariza Micle Sćneider.

Šest analitičara koje je anketirao Rojters procenilo je da će energetski kapacitet Francuske tokom zime pasti ispod prognoze EDF-a, za 10 do 15 GV dnevno najmanje do kraja januara.

To znači da će, kako je navedeno, Francuska morati da uvozi više energije kada će se i ostatak Evrope suočiti sa energetskom krizom ili rizikom od nestanka struje.

Prošle nedelje EDF – koji je ove godine smanjio svoje prognoze nuklearne proizvodnje nekoliko puta i izdao četiri upozorenja o dobiti – odložio je ponovno pokretanje nekoliko reaktora najmanje do sredine novembra, što je podstaklo još više neizvesnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar