U trendu

Francuska vlada traži od „Renoa“ da smeni predsednika Gosna

PARIZ – Francuska vlada zatražila je od Upravnog odbora „Renoa“ da otpusti skandalom uzdrmanog predsednika i izvršnog direktora Karlosa Gosna, i da razmotri kandidate koji bi ga zamenili, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Francuska država, kao najveći akcionar u „Renou“, do sada je podržavala odluku kompanije da zadrži Gosna na tim funkcijama, dok on čeka suđenje u Japanu zbog navodnih zloupotreba službenog u kompaniji „Nisan“, navodi britanska agencija.

Partner „Renoa“ je japanski „Nisan“, na čijem čelu je takođe bio Gosn do novembra prošle godine kada je nakon hapšenja smenjen, dok je francuska kompanija tada stala uz njega i odlučila da on ostane na čelnim funkcijama.

Međutim, francuska vlada koja upravlja sa 15 odsto udela u „Renou“ i ima dva mesta u Upravnom odboru, zatražila je sada od kompanije da sazove svoj odbor za imenovanja, nakon čega bi 20. januara usledilo zasedanje Upravnog odbora s ciljem otpočinjanja procesa imenovanja jednog ili više naslednika Gosna, tvrde Rojtersovi izvori upoznati sa situacijom.

Gosn je 19. novembra 2018. godine uhapšen u Japanu, a brza odluka Nisana o njegovom otpuštanju samo je produbila tenzije s „Renoom“, koji poseduje 43,4 posto udela u tom japanskom proizvođaču automobila, navodi britanska agencija.

Gosn je optužen da je zloupotrebio službeni položaj i da je od poreski vlasti prikrio lične prihode u iznosu od 80 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.