U trendu

Francuska zadovoljna zbog odbijanja ponude za Buig Telekom

Francuska vlada izrazila je juče zadovoljstvo zbog odbijanja ponude francusko-izraelskog magnata Patrika Draija za kupovinu trećeg po veličini francuskog operatera mobilne telefonije Buig Telekoma (Bouygues Telecom).

„Zadovoljan sam odgovorom“, rekao je ministar rada Fransoa Rebsaman za radio Frans enfo (France Info) navodeći moguće posledice takve jedne prodaje po radna mesta. „Treba biti pažljiv, treba nadzirati ovaj sektor u pokretu koji se razvija“, rekao je ministar.

Godinu dana posle kupovine drugog po veličini operatera mobilne telefonije u Francuskoj SFR-a za 13,3 milijardi evra Draijeva multinacionalna kompanija Altis (Altice) pokušala je da kupi trećeg operatera mobilne telefonije na francuskom tržištu Buig Telekom.

Izvori bliski ovoj transakciji navode da je Drai ponudio 10 milijardi evra da ubedi Buig grupu da mu proda njen telekom ogranak. Francuska socijalistička vlada nije skrivala rezerve prema ovoj kupovini koja je zabrinula sindikate.

Francuska vlada i ministar ekonomije Emanuel Makron saopštili su u ponedeljak da konsolidacije u sektoru telekomunikacija u ovom trenutku nisu poželjne. „Nije vreme za oportunističko povezivanje koje je možda u interesu nekih ljudi, ali ne i u javnom interesu“, naveo je tada Makron.

Upravni odbor Buiga u utorak je kategorički odbio ponudu. Šef telekom ogranka kompanije Marten Buig za radio RTL je rekao da nije bilo političkih pritisaka za donošenje ovakve odluke. „Pustili su me da donesem odluku kakvu je trebalo da donesem“, rekao je Marten Buig koga je prekjuče primo predsednik Francuske Fransoa Oland. On je izrazio sumnju u solidnost ponude Draijeve firme Altis (Altice) i rekao da će Buig Telekom nastaviti da se razvija autonomno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.