Francuske prerađivače „ubija“ rast cena svinjskog mesa

PARIZ – Francuski proizvođači mesnih prerađevina trpe pritisak rastućih cena svinjskog mesa, uzrokovan epidemijom afričke svinjske kuge koja je desetkovala svinjski fond u Kini, i upozoravaju na moguća bankrotstva u tom sektoru, piše Rojters.

Afrička svinjska kuga se proširia u kontinetalnom delu Kine od avgusta prošle godine, ubijajući milione životinja i primoravajući Kinu, najvećeg svetskog proizvođača svinjskog mesa, da se okrene uvozu početkom ove godine.

Kao domino efekat toga, cene živih svinja u Francuskoj su od početka marta porasle za 24 odsto, a cene nekih sastojaka koji se koriste u proizvodnji delikatesa, kao što su kobasice, kuvana šunka i pršuta, skočile su čak 30 procenata, stvarajući problem proizvođačima da taj porast cena prenesu na klijente, kažu iz asocijacije mesne industrije FICT.

„Ova povećanja cena kažnjavaju naša preduzeća, jer su ranije potpisani komercijalni ugovori zasnovani na istorijski niskim cenama, a sada moramo da ubeđujemo klijente da prihvate povećane cene“, izjavio je novinarima predsjednik FICT-a Bernar Vala.

Sporazumi između dobavljača i trgovaca se u Francuskoj pregovaraju jednom godišnje i zatvaraju se krajem februara. Kupci posle toga nisu obavezni da prihvate povećanje cena ukoliko u ugovori nema posebne klauzule koja to predviđa.

Vala je upozorio na moguće bankrote ukoliko poskupljenje sirovine ne bude moglo da se prenese na kupce.

„Nijedna kompanija ne može da preživi ako ne bude izmena ugovora sa kupcima“, rekao je on, dodajući da je skoro izvesno da će cene nastaviti rast.

Vala je naveo da je oko 30 odsto francuskih proizvođača mesnih prerađevina već zabeležilo gubitke u 2017. godini zbog rasta cena sirovina, i da je taj procenat verovatno ostao isti za 2018. godinu.

Prosečne cene svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasle su za 21,9 odsto od prošle godine, pri čemu je nagli skok zabeležen od početka marta, prema zvaničnim podacima EU objavljenim danas.

Izvoz svinjskog mesa iz EU u Kinu skočio je za 25,9 procenata u prva tri meseca 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, pokazuju podaci.

(Tanjug)

Napišite komentar