U trendu

Francuski i nemački ministar ekonomije u Vašingotnu o zelenim subvencijama SAD

VAŠINGTON – Francuski i nemački ministri ekonomije, Bruno Le Mer i Robert Habek, preneće visokim zvaničnicima SAD zabrinutost EU zbog novog američkog zakona o finansijskim olakšicama za „zelenu industriju“ tokom posete Vašingtonu, javlja Rojter pozivajući se na izvore iz francuske Vlade.

Le Mer i Habek treba da se u utorak sastanu sa zvaničnicima Bele kuće, ministarkom finansija SAD Dženet Jelen, trgovinskim predstavnikom Ketrin Tai i ministarkom za trgovinu Đinom Rajmondo, saopštili su zvaničnici francuskog ministarstva ekonomije.

Vlade EU su zabrinute da novi američki propisi, koji predviđaju značajne subvencije proizvođačima zelene tehnologije, ne samo da stavljaju evropske proizvođače u nepravedan položaj, već bi mogle aktivno da se iskoristie za odvlačenje investicija iz Evrope u SAD, navodi britanska agencija.

U pitanju je Zakon o smanjenju inflacije (IRA), čija je ključna odrednica ta da kompanije da bi dobile finansijske olakšice moraju da se nalaze u SAD.

Tokom narednih 10 godina, kako se navodi, zbog IRA biće izdvojeno do 369 milijardi dolara za kompanije i potrošače koji žele da proizvode, investiraju i kupuju stvari poput solarnih panela, vetroturbina, toplotnih pumpi, električnih vozila i sličnog , ali samo ako se sva ova roba pretežno proizvodi u Severnoj Americi.

„Jedna od poruka ministara biće da se ne obraćaju evropskim kompanijama u vezi sa premeštanjem fabrika u SAD. Biće dovoljno prostora za sve da investiraju i u Evropi i u SAD“, rekao je jedan zvaničnik, navodi Rojters.

Drugi zvaničnik je naveo da je cilj bio da se izbegnu „agresivno ubeđivanje“ kompanija iz EU da investiraju u SAD.

Ministri se nadaju da će ubediti američku administraciju da bude popustljivija prema zahtevima lokalne proizvodnje za vitalne materijale koji se koriste u baterijama električnih vozila, saopštio je prvi zvaničnik.

Oni će takođe tražiti da se SAD obavežu da budu transparentne u vezi sa subvencijama koje kompanije dobijaju prema Zakonu o smanjenju inflacije, potvrdila su Rojtersu oba zvaničnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.