U trendu

Francuski premijer najavio ekonomske reforme

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je danas da planira da nastavi s reformama u ekonomiji kako bi pojačala konkurentnost, uz promene penzionog sistema i povlastica za nezaposlene, i da pomogne radnicima iz srednje klase smanjenjem poreza.

Filip je pred donjim domom parlamenta izneo prioritete vlade posle dve godine mandata.

Odgovarajući na često nasilne proteste gradjanskog pokreta Žuti prsluci čiji se pripadnici od novembra bune protiv politike predsednika Francuske Emanuela Makrona, Filip je priznao da je vlada pogrešila što je ponekad prebrzo donosila odluke i uz nedovoljno konsultovanje javnosti.

Kritičari navode da Makronove ekonomske politike favorizuju bogate i velike kompanije i da nisu u kontaktu sa svakodnevnim životom običnog čoveka.

Filip je izneo niz ekonomskih reformi koje vlada namerava da sprovede tokom, kako je rekao „Drugog čina“ Makronovog mandata koji ističe 2022. godine.

Francuski premijer je kazao da će smanjenje poreza biti usmereno na radnike iz srednje klase, uključujući 18 miliona domaćinstava čiji će godišnji prihod sledeće godine biti povećan izmedju 180 i 350 evra u proseku.

Reforma sistema beneficija za nezaposlene biće predstavljena sledeće nedelje. Stopa nezaposlenosti u Francuskoj je smanjena na 8,4 odsto početkom godine, što je njen najniži nivo u poslednjih 10 godina, rekao je Filip.

Starosna granica za odlazak u penziju ostaće 62 godine, ali će beneficije za one koji odluče da se tada penzionišu biti smanjene, kako bi se ljudi podstakli da rade duže. Očekuje se da detalji reforme penzionog sistema budu objavljeni u julu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.