U trendu

Franković spreman na radikalne mere u Dubrovniku

ZAGREB – Zagušenje saobraćaja koje je radikalno pogoršala liberalizacija taksi tržišta, direktno ugrožava spomenike u Dubrovniku i ne sme se ponoviti sledeće sezone, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Poslovni dnevnik.

Zato traži izmenu zakona za koju, navodi, ima podršku Uneska.

On kaže da tokom leta svi taksisti iz Hrvatske dođu i voze po dubrovačkim ulicama i da Dubrovnik ne može podneti 4.000 vozila.

„Žao nam je što u ovom trenutku oko tog pitanja u Vladi nemamo partnera, nemaju sluha, ne prepoznaju da je kvalitet bitan. Spreman sam na radikalne mere kako bih postigao cilj, a to je vraćanje alata upravljanja dubrovačkim prostorom jedinici lokalne samouprave“, rekao je Franković.

Sledećeg leta trebalo bi da se dodatno ublaži i gužva s kruzerima, a najavljeno je i povećanje paušalnog poreza na maksimalnih 1.500 kuna po krevetu, ali samo u starom jezgru grada.

Franković navodi da su podaci eVisitora pokazali da istorijsko jezgro Dubrovnika ima popunjenost od 200 dana godišnje, a van njega privatni smeštaj je maksimalno popunjen 130 dana.

Naveo je da vlasnik apartmana sa četiri kreveta u istorijskom jezgru ima godišnji promet 70.000 evra.

„Ako je 6.000 kuna (oko 800 evra), koliko platite paušal, na 70.000 evra neko opterećenje, onda je to apsurd“, kaže gradonačelnik Dubrovnika za Poslovni dnevnik, povodom zamerki da je odluka o paušalu diskriminatorska.

Naveo je da očekuje 13 milijardi kuna prihoda od paušala koji će, uključujući novac od boravišnih taksi, biti uložen u gradsku infrastrukturu.

Kaže da je zadovoljan turističkom sezonom i da će, prema najavama, Dubrovnik beležiti visoku popunjenost sve do kraja decembra.

Gradonačelnik je najavio da svi restorani koji će biti otvoreni zimi neće plaćati naknadu za korišćenje javne površine.

Rekao je da će ove zime raditi oko 20 restorana u starom jezgru i da će biti otvorena i četiri hotela tokom cele zime.

„Verujem da krećemo u jednu dobru priču razvijanja zimskog turizma u Dubrovniku“, kaže Franković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar