U trendu

FT: Crna Gora u strahu zbog projekta izgradnje autoputa

LONDON – Crna Gora je u strahu da će je projekat izgradnje autoputa koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina, „odvesti na put propasti“, ocenjuje britanski list „Fajnenšel tajms“.

Zaduživanje crnogorske vlade od Kine za finansiranje troškova autoputa, procenjeno na 1,3 milijarde evra, povećalo je dug zemlje sa 63 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2012. godini na gotovo 80 odsto, piše FT.

Ako Crna Gora ne bude mogla da vrati dug u predviđenom roku, uslovi ugovora o kreditu su takvi da čak Kini daju pravo na pristup delu crnogorske teritorije, u vidu kolaterala, ocenjuje taj list.

„Ova kineska investicija mogla bi biti jako opasna za Crnu Goru i niko o tome ne razmišlja u našoj zemlji“, ocenila je Milka Tadić Mijović, direktorka podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo, koji je i napravio dokumentarac o ovom auto-putu.

Autoput gradi Kineska korporacija za puteve i mostove (CRBC), a 85 odsto zajma finasira kineska Eksim banka. Prva faza projekta od 41 kilometra, sa 20 mostova i 16 tunela kroz planinski teren, koštala je 20 miliona evra po kilometru.

„Projekat autoputa i način na koji se on finansira prvi je put doveo Crnu Goru u situaciju deficita koji je veći od standarda EU, ograničavajući budući prostor za finansijsko manevrisanje vlade“, rekao je jedan zapadni zvaničnik.

Čak i gradnja sledećih 80 kilometara autoputa, kako se navodi, ostaje pod znakom pitanja, budući da se vlada ne može dodatno zadužiti, a Srbija je odložila izgradnju odgovarajućeg dela preko granice, ocenjuje britanski list.

Dve studije o izvodljivosti koje su sprovele međunarodne kompanije, a koje je analizirao FT, pokazale su da autoput neće imati dovoljno prometa da bi opravdao troškove.

Kada je crnogorski parlament 2014. godine izglasao odobrenje kineskog zajma, studije im nisu stavljene na raspolaganje.

Ugovor, dogovoren bez otvorenog konkursa, oslobodio je CRBC i sve podizvođače od plaćanja PDV-a ili carinskih dadžbina.

Takođe, u ugovoru je navedeno da ako Crna Gora ne bude mogla da vrati svoj dug u predviđenom roku, Eksim banka će imati pravo na deo crnogorske teritorije.

Istovremeno, bilo kakva arbitraža vodila bi se prema kineskim zakonima.

„Neverovatno je da smo se složili sa svim tim odredbama“, kaže Dejan Milovac, zamenik direktora nevladine organizacije MANS.

(Tanjug)

Napišite komentar