U trendu

Funta pala zbog mogućnosti Bregzita

Britanska funta pala je danas na tronedeljni minimum pošto su dve ankete pokazale da je više glasača za izlazak zemlje iz Evropske unije nego za ostanak, preneo je Blumberg (Bloomberg).

Rezultati novih anketa obnovili su bojazan da bi referendum 23. juna u Velikoj Britaniji mogao da izazove haos na svetskim tržištima i podrije poverenje u Evropsku uniju.

Banka Engleske saopštila je da neizvesnost oko referenduma ugrožava privredni rast Velike Britanije, dok su medjunarodne institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda u Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj upozorile na kobne posledice izlaska Velike Britanije iz EU.

Anketa Jugova (YouGov) za televiziju Aj-Ti-Vi (ITV) pokazala je da bi 45 odsto podržalo izlazak, dok je 41 odsto za ostanak u EU. Anketa kompanije TNS predvidja da bi odsto glasalo za izlazak, a 41 za ostanak.

Zajedno s funtom u odnosu na dolar je oslabio i evro usled zabrinutosti da bi Bregzit ugrozio trgovinu, ali i ohrabrio druge članice da traže pregovore o uslovima članstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.