U trendu

G20 ukida termin „bankarstvo iz senke“

LONDON – Globalni regulatori više neće hedž fondove i druga alternativna ulaganja nazivati „bankarstvom iz senke“, budući da su odlučili da ukinu tu pežorativnu etiketu koja je tom sektoru, vrednom 45 hiljada milijardi dolara, „nalepljena“ još od vremena finansijske krize.

„Bankarstvo iz senke“, na koje su regulatori i kreatori politika gledali sa sumnjom, poslednjih godina se tretira kao sektor koji obezbeđuje tržišni kapital kako bi se „zapušile“ rupe koje ostaju nakon povlačenja banaka, izveštava Rojters.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB), koji koordinira finansijska pravila Grupe 20 zemalja (G20), zamenjuje termin „bankarstvo iz senke“ izrazom „nebankarsko finansijsko posredovanje“ u svojim dokumentima.

„Nova terminologija naglašava buduće aspekte rada FSB-a za poboljšanje otpornosti nebankarskog finansijskog posredovanja“, navodi se u saopštenju FSB-a, kojim predsedava guverner Banke Engleske Mark Karni.

Kako su regulatori zatezali „omču“ nad bankama, prisiljavajući ih da drže daleko više kapitala nego što su to činile pre nego što su tržišta uletela u globalnu krizu 2007/09. godine, tako je rastao sektor nebankarskih finansijskih alternativa poput investicionih menadžera i hedž fondova, koji se bave otkupom ugovora i sekjuritizacijom (hartijama od vrednosti).

Iako je FSB uvela strože propise od krize, „bankarstvo iz senke“ će verovatno preživeti budući da najnovije brojke FSB-a pokazuju da se ono uvećalo za 7,6 posto na 45,2 hiljade milijardi dolara 2016. godine, što predstavlja 13 posto ukupne aktive finansijskih sistema 29 jurisdikcija (zemalja) u kojima je sprovedeno istraživanje.

Iz FSB-a su takođe najavili da će razviti globalne procedure za banke kako bi odgovorile izazovu od sajber napada i kako bi se što brže oporavile od njega, a taj dokument će biti objavljen do sredine 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar