U trendu

Gas iz TAP-a je rezervisan, a TANAP još nije izgrađen

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić izjavjo je danas da Srbija ne bi mogla da se poveže na gasovod TAP, koji vodi gas od nalazišta u Azerbejdžanu do Grčke i Italije jer je sav gas koji ide njime zakupljen, dok će za izgradnju novog azerbedžanskog gasovoda TANAP trebati godine.

„TAP transportuje 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz nalazišta Šah Deniz, ali se za njega teško može ugovarati neka količina gasa, jer je to već rezervisano za Grčku i Italiju, ali za TANAP ćemo moći da se vežemo kad bude izgrađen i ako bude porolazio preko Grčke i Bugarske“, rekao je Vuletić za Tanjug.

On je njaglasio da je mnogo toga u vezi s timi gasovodom nepoznanica, jer ležište Šah Deniz 2 u Azerbejdžanu još uvek nije definisano, odnosno ne zna se njegov kapacitet, niti kako će gasovod biti građen, s kojim kapacitetom i gde će prolaziti.

Vuletić je rekao kako postoji mogućosrt da se pravi regionalni gasovod koji bi spojio kaspijska nalazišta gasa sa mediteranskim i bliskoistočnim.

„Najveće nalazište je između Sirije, Izraela i Kipra, ali istraživnja i dogovori o tome će trajati godinama, pa to nije tako jednostavno“, rekao je Vuletić.

On je međutim dodao da su predsednici Srbije i Azerbejdžana Aleksnadr Vučić i Ilhan Alijev verovatno već razgovarali o budućem gasovodu TANAP i prilljučenju Sribje na njega, čim je Vučić danas najavio posetu Alijeva Srbiji do kraja godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.