najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gas sve jeftiniji, a opada broj kupaca

U Srbiji već godinama oko 249.000 domaćinstava ili tek desetak odsto od ukupnog broja ima priključak na gas. Svi planovi i dugoročne projekcije, da će u Srbiji 2015. biti bar 450.000 tih potrošača – pali su u vodu. Pokazalo se i ovog puta da naši ljudi umeju da izračunaju troškove grejanja i da se ponašaju u skladu s njima, jer Srbija godinama ne uspeva da reši pitanje pariteta, odnosno razliku između cena energenata. Prosto rečeno, dokle god je kilovat sat struje za grejanje jevtiniji od gasa, pa čak i od čvrstog ogreva, nema govora o širenju gasovodne mreže, čak i da su nam kao što nisu izvori prirodnog gasa nadohvat ruke.

Na povećanje broja potrošača prirodnog gasa nije uticalo ni pojeftinjenje gasa za 23 odsto u toku prošle godine. Postavlja se logično pitanje – da li u datim okolnostima Srbija treba da traži alternativni pravac snabdevanja gasom? Možda domaću potrošnju možemo zadovoljiti zalihama u podzemnom skladištu gasa „Banatski Dvor” gde bi do kraja godine umesto 450 milijardi trebalo da se nađe milijardu kubika gasa. Čemu onda glavobolje oko „Južnog”, „Severnog”, „Turskog”… i ko zna sve kog gasovoda kada ga sve manje trošimo.

Prema poslednjim raspoloživim podacima „Srbijagas” snabdeva oko 95.000 domaćinstava i više od 600 industrijskih potrošača. Od 20.000 domaćinstava u Užicu, oko 13.500 ima mogućnost priključenja na gasovod, pokazala je studija rađena pre početka procesa gasifikacije grada. U Užicu se, prema poslednjim raspoloživim podacima tek 360 domaćinstava priključilo na gas.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže, da je gas do pre godinu dana bio skup za potrošače, zbog čega je oko 30 odsto njih samo u Vojvodini, gde je oko 200.000 gasifikovanih, odjavilo korišćenje gasa.

– Danas više glavni problem nije tako visoka cena kubika, jer je prošle godine gas pojeftinio u više navrata, ali je cena priključka i dalje vrlo visoka. Ide do 1.000 i 1.500 evra. Šta našeg potencijalnog potrošača brine? Kada će mu se isplatiti tolika investicija i ko mu dugoročno garantuje prihvatljivu cenu gasa, kaže Vuletić.

Sve dok Srbija ne bude rešila pitanje pariteta cene energenata najveći broj domaćinstava i dalje će trošiti struju za grejanje.

Grejanje na gas gubi ekonomsku računicu. Ponajpre zbog nestabilne cene energenta na duže staze, a potom i zbog cene uvođenja instalacije do kotla. Godišnji troškovi za grejnu sezonu 2015–2016. godinu za stan od 60 kvadrata, za 16 sati grejanja dnevno uz temperaturu od 20 stepeni, iznose oko 48.800 dinara.

U istim zimskim uslovima komforno grejanje na daljinski sistem košta 79.900 dinara, a na struju (grejna tela i kotlovi) 120.800 dinara godišnje. I pored toga malo je korisnika gasa.

Uvek su, međutim, za domaćinstva pravi problemi bili ulaganje u instalaciju grejanja i cena priključka. Ulaganja su, presudno zavisila od kreditnih uslova (a oni nikad nisu bili povoljni za domaćinstva prosečnog imovinskog stanja), a cenu priključka je određivao sam distributer u zavisnosti od toga koliko je hteo da širi mrežu gasovoda.

Poseban razlog da se neko od potrošača opredeli za uvođenje gasa imalo je stalno licitiranje u pogledu snabdevanja gasom. Srbija te ima te nema alternativu, objašnjava jedan od analitičara sa Si enerdži portala.

A kad Srbija ima-nema alternativu ni pojedincu nije lako da se odluči za gas. U tim uslovima, pojedinac bira ono u šta je, koliko toliko, siguran.

Rada Maravić, direktor JP „Gas-Ruma” kaže da je broj domaćinstava koji se kod njih snabdevaju gasom stabilan. Tokom 2010. godine više od 6.554 domaćinstva trošilo je gas, da bi ih na kraju prošle godine bilo 6.569. Samo 15 više.

– Gas je lane pojeftinio tri puta. Ukupno 23 odsto. Ali i ta nova cena kubika za većinu domaćinstava nije prihvatljiva. Realno je očekivati da polako počnu da se vraćaju, jer danas više nema jeftinog grejanja, kaže ona.

Upitana da li je cena priključka, ili cena kubika glavni razlog slabe zainteresovanosti, Maravićeva smatra, da je ipak u pitanju cena gasa.

– Imamo priličan broj priključenih domaćinstava koja ne koriste gas, jer im je skupo, zaključuje ona.

(Jasna Petrović-Stojanović, Politika)

1 komentar
  1. sapurina

    Pa bogami, cena je kao da sagorevaš suvo zlato umesto gasa. Tako je to kod nas, namamiš ljude pa podigneš cenu do neba. Živeli.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike