U trendu

Gasovod radi bez problema, zasad samo za domaće tržište

BEOGRAD – Gasovod Balkanski tok, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučiću u petak pustio u rad, funkcioniše bez ikakvih tehničkih problema i zasad služi za sanbdevanje domaćeg tržišta, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kada kompresorske stanice budu u pogonu tokom ove godine, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći da snabdeva kupce u Mađarskoj i Austriji, kažu u ministarstvu.

Napominju da, prema informacijama kojima raspolaže ministarstvo, za sada nema vidljivih tehničkih problema u radu gasovoda, kao i da je pritisak u gasovodu zadovoljavajući.

Prosečna dnevna potrošnja iz Balkanskog toka je oko osam miliona kubnih metara gasa dnevno, s tim da se zbog više dnevne temperature danas očekuje potrošnja od oko šest miliona kubika.

Predsednik Vučić je 1. januara u Gospođincima kod Žablja pustio u rad gasovod Balkanski tok čija dužina trase kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice je 403 kilometra.

On je naglasio da je novim gasovodom Srbija osigurala energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.