U trendu

Gasprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU

MOSKVA – Gasprom je spreman da nastavi isporuke prirodnog gasa u evropska podzemna skladišta (PSG) odmah pošto se dopune podzemna skladišta Ruske Federacije, izjavio je danas prvi čovek ove ruske kompanije Aleksej Miler.

„Čim dopuniko naša PSG počećemo da punimo i evropska skladišta gasa.Nema sumnje da će to poboljšati sigurnost i stabilnost snabdevanja gasom uoči predstojeće zime“, rekao je Miler, prenosi TAS S.

Gasprom ima svoja skladišta gasa i u Evropi, uključujući Austriju i Nemačku, potvrdio je Miler i dodao da je u ovom trenutku popunjenost tih skladišta na veoma niskom nivou, nešto iznad 190 miliona kubnih metara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Gasprom u potpunosti sprovodi dugoročne sporazume sa evropskim zemaljama o snanbdevanju gasom i naložio je direktoru Gasproma Alekseju Mileru da ta kompanija počne da puni evropska skladišta gas odmah kada Rusija završi popunjavanje sopstvenih zaliha što bi trebalo da bude dovršeno 8. novembra.

Miler je rekao da će Gasprom dostići planirani nivo od preko 72 milijarde kubnih metara gasa u domaćim skladištima do 1. novembra, a potpuno će završiti popunjavanje skladišta do 8. novembra, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar