U trendu

Gasprom: Ove godine 5,6 mlrd kubika gasa kroz Severni tok 2

MOSKVA – Isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 2 mogle bi ove godine da iznose 5,6 milijardi kubnih metara, objavio je ruski državni energetski gigant Gasprom.

Izgradnja gasovoda je u julu bila 99 posto završena, a barža za polaganje cevi Fortuna radi na poslednjoj deonici. Očekuje se da će transport gasa kroz Severni tok 2 početi već u oktobru, a količine bi mogle da premaše plan, smatraju stručnjaci, prenosi Raša tudej.

Zamenik šefa ruskog Fonda za energetsku bezbednost Aleksej Grivač kaže da bi, ako isporuke preko Severnog toka 2 počnu u oktobru, obim mogao da nadmaši sadašnje procene.

„Ne može se isključiti mogućnost da će Evropa morati da pokrene oba kraka (Severnog toka 2) do kraja godine“, dodao je on.

Projekat gasovoda Severni tok 2 sastoji se od dva cevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Nemačku kroz Baltičko more. Prvi krak gasovoda potpuno je završen u junu ove godine.

Nakon saopštenja Gasproma objavljenog u četvrtak, cene gasa u Evropi su na prepodnevnom trgovanju pale za 9,4 posto na oko 480 dolara za 1.000 kubnih metara, izvestila je agencija Tas s, pozivajući se na podatke Interkontinentalne berze Evropa (ICE). Međutim, u popodnevnim satima su ponovo porasle na oko 490 dolara za 1.000 kubnih metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar