Gde je najveća nezaposlenost u Srbiji?

Foto: Wikipedia/ Origanum

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 48.1 odsto mladih, starosti od 15. do 24. godine, nezaposleno, a najveća stopa nezaposlenosti zabeležena je u regionu Šumadije i zapadne Srbije, rečeno je na otvaranju Međunarodnog simpozijuma “Zajednička vizija – zapošljavanje mladih u Srbiji”.

Na dvodnevnom simpozijumu, koji organizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta Vesna Vidojević rekla je da su, pored nezaposlenosti, ključni izazovi sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji neaktvnost na tržištu rada i socijalna isključenost.

“U Srbiji 25 odsto mladih, starosti od 15. do 24. godine, nije ukjučeno ni u obrazovanje, ni u zapošljavanje, niti u program obuke i treninga”, istakla je Vidojević na skupu u beogradskom Centru Sava.

Govoreći o izazovima prilikom prelaska iz obrazovanja na tržište rada, ona je, između ostalog, navela i nedostatak profesionalnog iskustva, nedostatak informacija o potrebama trzišta rada, kao i nedovoljno institucionalne saradnje sa privredom.

Na simpozijumu kojem, između ostalog, prisustvuju visoki predstavnici nadležnih ministarstava, domaći i svetski stručnjaci za reformu obrazovnih politika u skladu sa potrebama tržišta, kao i predstavnici renomiranih kompanija koje posluju u Srbiji, biće predstavljen projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih”.

Zamenik pomoćnika ministra Ministrastva omladine i sporta Aleksandar Voštić rekao je da taj projekat realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom prosvete, Ministarstvom privrede i Ministarstvom rada.

Cilj projekta je da se značajno poboljšaju uslovi za bolje pozicioniranje mladih na tržište rada, da se kompanijama omogući veća dostupnost potrebnih kadrova i podstakne preduzetništvo u Srbiji, dodao je Voštić.

(Tanjug)

Ostavite komentar