U trendu

Geodetski zavod: Gradjani će dobijati kopije planova za jedan dan

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković rekao je danas da su završeni digitalni katastarski planovi za celokupno područje Srbije, što će omogućiti da gradjani dobiju kopije planova za jedan dan dok je ranije bilo neophodno nekoliko dana.

„Digitalizacija će omogućiti da se ažuriraju podaci, poveća njihov kvalitet i transparentnost“, kazao je Drašković na konferenciji za štampu o unapredjenju zemljišne administracije, što je samo prva faza predstojećih reformi u Zavodu.

Reforme te državne službe će trajati do 2020. godine i finansiraće se kreditom Svetske banke od 44 miliona dolara.

Zavod je sada na 73. mestu Duing biznis liste Svetske banke gde su rangirane zemlje po lakoći poslovanja, a Drašković je rekao da posle digitalizacije očekuje napredak za 20 mesta.

„Kada se 2020. godine završe sve reforme u Zavodu verujem da ćemo biti medju prvih 20 zemalja na toj listi“, kazao je Drašković.

Podsetio je da je pre godinu dana za upis u katastar nepokretnosti bilo potrebno 48 dana i istakao da se sada taj posao obavlja za 11 dana, a da će za četiri godine biti dovoljno sedam dana.

Drašković je rekao da je nedavno završen satelitski snimak Srbije, a da je za Kosovo i Metohiju uradjen prošle godine. Ocenio je da će digitalni planovi biti jedno od glavnih orudja gradjevinskih inspektora u identifikaciji nelegalnih objekata.
 
„Kada se za tri godine završi izrada integrisanog katastra nepokretnosti Zavod će za sat vremena moći da odgovori na svaki upit, na primer, ako ministar finansija traži podatak o tome koliko je u tom trnutku na raspolaganju gradjevinskog zemljišta“, objasnio je Drašković.

Načelnik odelenja za izradu digitalnih katastarskih planova Anita Božinović kazala je da su u digitalni oblik prevedeni podaci o 18,8 miliona katastarskih parcela i preko 4,5 miliona objekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar