U trendu

Glenkor smanjio gubitak

Švajcarski proizvodjač sirovina Glenkor (Glencore) objavio je danas da je u prvom polugodju smanjio gubitak pošto je prodao više milijardi dolara vrednu imovinu da smanji dug.

Dug Glenkora nastao je nakon što su bojazni oko stanja svetske ekonomije pogoršale situaciju na tržištu sirovina.

Kompanija sa sedištem u švajcarskom gradiću Baru saopštila je da joj je u prvoj polovini 2016. neto gubitak pao na 369 miliona dolara sa 676 miliona u istom periodu 2015.

Glenkorov prihod istovremeno je opao za šest odsto, na 69,43 milijarde dolara, a više od polovine donelo je poslovanje u segmentu energenata.

Kompanija je saopštila da se u prvom polugodju 2016. završio „petogodišnji period loših cena“ u poslu sa sirovinama i to uprkos bojaznima oko stanja svetske ekonomije, posebno kineske.

Iz Glenkora ističu da su sirovine čak bile proizvod sa najboljim performansama ove godine.

Direktor Glenkora Ivan Glasenberg rekao je da je kompanija „uglavnom ostvarila“ cilj prodaje imovine vredne do pet milijardi dolara. Plan za smanjenje duga prodajom imovine pokrenut je u septembru.

On je takodje ukazao na „mnogo konstruktivniji ton na tržištu poslednjih meseci“ i jačanje cena brojnih, za Glenkor najvažnijih sirovina. Ipak, priznao je Glasenberg, tržište je i dalje nestabilno.

Glenkor ima oko 150 rudnika i metalurških pogona i prodaje više od 90 sirovina, uključujući bakar, cink, aluminijum i nikl industrijskim potrošačima u sektorima proizvodnje čelika, automobila, energije, nafte i prerade hrane.

U trgovini na Londonskoj berzi cena akcije Glenkora pala je danas u prepodnevnim satima za gotovo četiri procenta, na 182,45 penija.

Nakon što su prošle godine izgubile dve trećine na vrednosti, cene Glenkorovih akcija ove godine se oporavljaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.